Techno Udarno Video

Google predstavio Chromebook

U maju 2009. godine Google je javnosti predstavio svoju verziju operativnog sistema nazvanu Chrome OS. Sada, dvije godine kasnije dolaze nam prva komercijalna prijenosna računala koja koriste Chrome OS.
Google je svoje prijenosnike prigodno nazvao Chromebooks. Za početak su predstavljena dva modela, jedan koji je za Google izradio Samsung te drugi za čiju izradu je bio zadužen Acer.

Samsung Chromebook sadrži zaslon dijagonale 12,1 inča, sistem se podiže za osam sekundi, a ugrađena baterija nudi do osam sati autonomije. Uređaj teži 1,48 kilograma, pokreće ga dvojezgreni Intelov Atom procesor, ima ugrađenu HD web kameru, čitač memorijskih kartica, VGA izlaz te potpunu tastaturu. Varijanta prijenosnika samo s Wi-Fi vezom prodavat će se za 399 dolara dok će za 3G varijantu biti potrebno izdvojiti 499 dolara.Acer Chromebook sadrži slične tehničke karakteristike, nešto je lakši (1,34 kg) te uz manji zaslon (11,6 inča) te slabiju bateriju koja nudi 6,5 sati autonomije. Acerov model prodavat će se po cijeni od 449 dolara.

Oba modela moći će se nabaviti online putem kod BestBuya i Amazona i to od 15. juna, no isključivo u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji. Kako Google tvrdi Chromebook nije laptop, a nije ni računar. Podaci se pohranjuju u „Google oblak“ i prema riječima ljudi iz Google-a svoje računalo možete doslovno baciti u rijeku i nećete izgubiti podatke.

Međutim, postavlja se pitanje da li je svijet spreman potpuno se prebaciti u oblake?

Pogledajte video kojim Google predstavlja svoje prijenosnike:

Informer.ba