Techno

Istraživanja pokazala: Za nagli pad broja pčela u svijetu kriv mobitel

Pčele reagiraju na mobitele ispred košnice tokom uspostavljanja ili trajanja poziva.

Signali iz mobilnih telefona dijelom su krivi za misteriozne smrti pčela i nagli pad njihovog broja, pokazalo je istraživanje Švedskog federalnog instituta tehnologije u Lausanni. Pčele naime reagiraju zujanjem na mobitele ispred košnice tokom uspostavljanja ili trajanja poziva.

– Prisutnost aktivnog mobilnog telefona uznemirava pčele i dramatično djeluje na njih jer počinju nekontrolirano letjeti – rekao je voditelj istraživanja Daniel Favre.

Zujanje pčela uslijed mobilne aktivnosti povećava se i do deset puta. Isto tako, pčele se smiruju najkasnije dvije minute nakon prestanka emitiranja signala.

” Ovo je zanimljiva studija, ali to ne dokazuje da su mobilni telefoni odgovorni za komešanja u košnici. Iste stvari u košnici dešavaju se i ukoliko je neko otvori i udari po njoj” rekao je stručnjak za pčelarstvo Norman Carreck.

Za nestanak pčela uz mobilne telefone jednaku odgovornost snose promjene u poljoprivredi te manjak poljskog cvijeća. Broj pčela u Velikoj Britaniji prepolovio se u posljednjih 25 godina, dok ih u Americi pogađa “poremećaj raspada kolonije” – nagli nestanak čitavih kolonija tokom zime.

Neki stručnjaci tvrde da najnovije generacije pesticida remete živčani sistem pčela što uzrokuje njihovu izgubljenost i zbunjenost.

 

 

Ilidža.ba/Informer.ba