Techno

Kreditne kartice koje govore

Gotovo 40 godina nakon što je skromna magnetska traka zauvijek promijenila bankarstvo, nova high-tech kartica mogla bi potpuno promijeniti vaše bavljenje financijama. Naime, kompanije razvijaju kreditne kartice koje će moći razgovarati sa svojim vlasnicima!

Kartice će krajem ove godine biti predstavljene u SAD-u, a imat će mikroprocesor koji će raditi pomoću baterija koje traju do tri godine, piše Daily Mail. Naravno, kako bi se omogućile prijevare i krađe, kartica će imati sigurnosni sistem: moći će se koristiti samo nakon unosa jednokratnog sigurnosnog koda.

Postoji čak i mogućnost da kreditne kartice zamijene čip unutar mobitela, te da se tako omogući plaćanje roba i usluga.

Nove revolucionarne kartice razvija kompanija Dynamics Inc., čiji šef Uprave Jeff Mullen kaže da je magnetska traka ipak još uvijek dominantni oblik tehnologije kojim se obavljaju financijske transkacije.

“Čak i u Japanu, gdje infrastruktura postoji i gdje se mobiteli (preko kojih se mogu raditi uplate) prodaju već godinama, obim plaćanja preko mobitela je još uvijek malen”, kazao je Mullen.

Da će se na širenje nove tehnologije još dugo čekati, potvrdio je i jedan od voditelja projekta Todd Ablowitz u kompaniji Double Diamond Group. “Plaćanje preko mobitela je budućnost, ali to ne ide preko noći. Ovo je veliki skok u inovacijama, ali još treba odrediti što je potrebno, a što ne treba uopće raditi”, kazao je Ablowitz.