Techno

Novo sjedište Applea biće veće od Pentagona

Američka kompanija “Apple” planira da izgradi novo sjedište koje će po površini biti veće od Pentagona – glavnog štaba američkog Ministarstva odbrane.

Vlasti američkog grada Kupertino, gdje se nalaze sedišta najpoznatijih svetskih IT korporacija, javno su predstavili zahtjev kompanije “Apple” za izgradnju novog sjedišta.

Riječ je o izuzetno ambicioznoj arhitektonskoj intervenciji za koju je zadužen poznati arhitektonski studio “Foster plus Partners”.

Iako se vijest o planovima za izgradnju ovog objekta pojavila u javnosti još u junu, tek su prije nekoliko dana objavljeni detaljni planovi i konačan izgled objekta.

Veoma kompleksan program je oblikovan unutar objekta cirkularnog izgleda, koji pomalo podsjeća na svemirski brod.

Projekat uključuje radne prostorije i istraživački centar na oko 300.000 kvadratnih metara, amfiteatar sa 1.000 mjesta za sjedenje, restoran, fitnes centar i centralni park.

Prema zvaničnom saopštenju, “Apple” planira da se useli u ovaj objekat krajem 2015. godine, objavljeno je na Internet portalu Građevinarstvo.com.

Ta američka kompanija se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom ličnih računara, medija plejera i računarskog hardvera i softvera.

Najpoznatiji proizvod ove kompanije je lični računar Macintosh, a firma je poznata i po operativnom sistemu Mac OS X i liniji medija plejera iPod. Prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba