Naučnici u Singapuru tvrde da kuhinjaska so može da poveća kapacitet hard diskova za čak šest puta.
Singapurski Institut za nauku, tehnologiju i istraživanje u saradnji sa Univerzitetom u Singapuru i Data Storage institutom, razvio je proces kojim se može povećati kapacitet hard diska i do 3,3 terabita po inču.
“To znači da hard diskovi koji sadrže jedan terabit memorije sada mogu da sadrže šest zahvaljujući novoj tehnologiji. Takođe, so nam daje veći kontrast. Sada su nam vidljive fine linije koje su inače zamagljene“, kaže Joel Young iz Instituta u Singapuru.
Kuhinjska so dodata hard disku omogućava bolju vidljivost bitova, odnosno stvaranje nanostruktura koje su manje od 4,5 nanometara. So popravlja rezoluciju elektronskog zraka koji se koristi za štampanje bitova, piše “Telegraph”.
Naučnici kažu da će ovaj proces povećanja kapaciteta hard diskova biti komercijalizovan do 2016. godine.
Mondo/Informer.ba