Techno

Prototip nove društvene mreže

Članstvo na Pinterestu i Gentlemintu dobija se putem pozivnica od sadašnjih članova, a za Pinterest se predviđa da će uskoro postati jedna od deset najpopularnijih društvenih mreža na internetu.

Ako ste pomislili da Facebook ili Twitter ne mogu dobiti jaku konkurenciju, razmislite još jednom. Nova društvena mreža koja vreba iza ugla zove se Pinterest .Opisuju je kao virtuelnu tablu (pinboard) i funkcioniše slično kao Tumblr.

Za Pinterest se može reći da je potpuno nova društvena mreža iako je pokrenuta prije nekoliko mjeseci. Naime, još uvek funkcioniše tako da morate dobiti pozivnicu postojećih članova ukoliko im se želite pridružiti, a iz Pinteresta nikako da najave kada se može očekivati slobodan pristup. Međutim, na stranicama Pinteresta nalazi se otvorena lista čekanja na koju se upišete sa svojom e-mail adresom, ali čini se da biste se na toj listi mogli načekati, pa bi bilo jednostavnije da nađete nekog ko Pinterest već koristi.

Pinterest funkcioniše tako što kreirate svoje ploče (boards), a unutar njih kategorije kako biste lakše razvrstali sadržaj koji namjeravati dijeliti s ostalim korisnicima. U kategorije tako možete stavljati fotografije, poruke, linkove i ostali sadržaj koji se inače nalazi na društvenim mrežama. Postove ‘pintujete‘, odnosno morate ih ‘zakačiti‘, a sami birate kategoriju u koju ćete ‘zakačiti’ ono što želite.

Postovi se zovu ‘pinovi‘ i možete ih komentarisati, repinovati i lajkovati. Na Pinterestu imate ‘followere‘, a na Facebooku i Twitteru možete djeliti sadržaj koji stavljate na Pinterest. Isto tako, na Facebooku i Twitteru možete djeliti i sadržaj svojih ‘followera‘.

Prema istraživanju koje je sprovela američka kompanija Experian Hitwise  na Pinterestu se do sada čak četrdeset puta povećao broj posjeta u odnosu na prvi mjesec postojanja. Kako navode u istraživanju, Pinterest će, čak i da nastavi da uključuje nove članove isključivo preko pozivnica, postati uskoro jedna od deset vodećih društvenih mreža u svijetu. Zanimljivo je da je Pinterest vrlo popularan među ženama, koje čine preko 60 posto članstva,piše B92.

 

Informer.ba