Techno

Razvijena samostalna mreža za mobilne telefone

Mobilni telefoni mogli bi uskoro da pomažu u slučaju katastrofa prenošenjem podataka u okviru samostalne mreže, saopštili su stručnjaci.

Kompjuterski ekspert Tomas Vilhelm razvio je program koji omogućava podacima da prelaze samostalno sa jednog mobilnog telefona na drugi, prenosi BBC.

Poruke poslate putem ove aplikacije postepeno se kreću ka svojoj krajnjoj meti kako bi osigurale komunikaciju u slučaju da su sve druge veze u prekidu.

Ovaj sistem mogao bi da pomogne i demonstrantima u zemljama koje redovno isključuju mreže mobilne telefonije da bi ugušile proteste.

Projekat “Auto-BAN” predstavljen je na hakerskoj konferenciji Defokn u Las Vegasu.

Za prenošenje poruka sistem koristi veze kratkog dometa bluetooth i WiFi. Poslije ktastrofe, vlasnici telefona koji na svom aparatu imaju aplikaciju “Auto-BAN” mogu da potraže ostale korisnike i prenesu im poruku.

Kada je poruka jednom odaslata, ona se širi mrežom koristeći druge mobilne telefone sve dok ne stigne do onoga kome je namijenjena.

Ovo bi moglo da bude korisno stanovništvu ili preživjelima u slučaju katastrofa i vanrednih situacija.

Vilhelm je napravio aplikaciju koja funkcioniše na telefonima opremljenim operativnim sistemom android i na uređajima iPhone.

 

Srna/Informer.ba