Techno Udarno

Ruski astronom očekuje susret s vanzemaljcima u narednih 20 godina

“Nastavak života je neizbježan kao i formiranje atoma. Život postoji na drugim planetima, a mi ćemo ga pronaći u narednih 20 godina”, kazao je ruski astronom Andrei Finkelstein, direktor Ruske akademije znanstvene astronomije, javlja novinska agencija Interfax.

Govoreći na međunarodnom forumu posvećenom potrazi za vanzemaljskim oblicima života, Finkelstein je rekao da 10% poznatih planeta koji u galaksijama kruže oko sunca nalikuju Zemlji. Ukoliko tamo postoji voda, onda može postojati i život, tvrdi Finkelstein, uz napomenu da bi vanzemaljci vjerojatno trebali nalikovati ljudima.

“Vjerojatno imaju dvije noge, dvije ruke i glavu. Mogli bi imati drugačiju boju kože, ali čak i mi to imamo“, kazao je ovaj ugledni astronom. Njegov institut još od šezdesetih provodi program pokušaja komunikacije s drugim oblicima života preko radio signala koji se emitiraju u svemir. “Čitavo vrijeme dok smo tražili vanzemaljske civilizacije, uglavnom smo čekali njihove poruke iz svemira, a ne obrnuto”, kazao je.

U maju je NASA-in naučnik Richard Hoover izazvao kontroverze tvrdeći da je našao sitne fosile vanzemaljskih kukaca u meteoritima koji su pali na Zemlju. On je kazao kako ti fosili nalikuju cijanobakterijama, te da je sigurno riječ o vanzemaljskim oblicima života, jer na njima nisu pronađeni tragovi dušika koji je ključan za život na Zemlji.

 

Index/Informer.ba