Techno

Stručnjaci razvili sistem s video kamerom koji može otkriti laži

Sofisticirani novi sistem s video kamerom može otkriti laži samo gledajući u naša lica dok govorimo, kažu stručnjaci. Računarski sistem koristi jednostavnu video kameru, termovizijski senzor visoke rezolucije i paket algoritama, piše BBC.

Istraživači kažu da sistem može biti velika pomoć službama sigurnosti. On uspješno dijeli istinu od laži u oko dvije trećine slučajeva, rekao je voditelj istraživanja profesor Hassan Ugail s britanskog Univerziteta Bradford.

Sistem, koji je razvio tim naučnika sa Univerziteta u Bradfordu i Aberystwythu u saradnji s britanskom pograničnom službom, predstavljen je na Festivalu britanske nauke u Bradfordu.

Novi pristup temelji se na godinama istraživanja o tome kako svi mi nesvjesno, nenamjerno otkrivamo naše emocije kroz suptilne promjene izraza i dotok krvi u našu kožu. Emocije odajemo pokretom oka, širenjem zjenica, griženjem ili pritiskom na usne, naboravanjem nosa, teškim disanjem, gutanjem, treptanjem i asimetrijom lica, a to su samo vidljivi znaci koje bilježi kamera. Čak nas i punjenje krvnih žila oko naših očiju izdaje, što registrira termovizijski senzor.

Istraživači kažu da testovi ne mogu biti 100 posto tačni. Ono što otkrivaju su emocije, poput uznemirenosti, straha ili nepovjerenja, a ne sam čin laganja. Ponekad strah može biti strah da nam se ne vjeruje, a ne strah da ćemo biti uhvaćeni.

 

Informer.ba