Techno Video

VIDEO/ Hakerska grupa ‘Anonymous’ najavila da će uništiti Facebook 5. novembra!

Na internetu su se intenzivirale glasine oko’ Operacije Facebook’ koju hakerska grupa Anonymous navodno namjerava pokrenuti 5. novembra. Ova operacija ima cilj uništiti najpopularniju društvenu mrežu na svijetu koju danas, prema posljednjim službenim podacima, koristi više od 750 miliona ljudi širom svijeta.

Prema videozapisu koji je objavljen na YouTubeu, glavni razlog zbog kojeg hakeri žele uništiti Zuckerbergovu mrežu jesu loše postavke privatnosti (s kojima korisnik upravlja samo djelimično) te ‘činjenica’ da ‘Facebook prodaje informacije o korisnicima vladinim agencijama i daje pristup informacijama sigurnosnim kompanijama kako bi mogle špijunirati ljude širom svijeta’.

Također, ističu da sve što korisnici rade na Facebooku zauvijek ostaje na ovoj društvenoj mreži te da, bez obzira na postavke privatnosti i brisanje računa, osobni podaci koje su korisnici pohranili na ovoj društvenoj mreži zauvijek ostaju na njoj pa ako i ‘izbrišete’ račun naknadno ga je lako ponovno aktivirati i vratiti sve ranije podatke.

U objavljenom videozapisu kaže se i da Facebook o nama zna više nego naša porodica, što za mnoge korisnike ove društvene mreže i nije daleko od istine te se ti podaci lako mogu iskoristiti protiv samih korisnika. No, kako na internetu ne možemo pronaći previše informacija o planu napada na Facebook pitanje je koliko ima istine u ovim glasinama.

Naime, osim samog videozapisa kojeg je mogao postaviti bilo koji korisnik te rasprava na nekim forumima, na nekim glavnim komunikacijskim kanalima hakera iz Anonymousa – barem onima koji su dostupni javnosti, ne možemo naći informacije o ovoj operaciji, odnosno pozive drugim hakerima, tj. haktivistima da se pridruže napadu na najveću društvenu mrežu na svijetu.

Također, ako i planiraju napad u novembru nema previše smisla da se te informacije objavljuju ovako rano i time pripreme Zuckerberga i ekipu na napad.

S druge strane, poznajući dosadašnji ‘rad’ haktivista iz Anonymousa, Facebook se zaista čini idealnom metom za napad jer se, pogotovo zbog postavka privatnosti kojima ne možemo sami u potpunosti upravljati, protivi njihovoj filozofiji slobodnog interneta.

Ipak, čini se nemogućim da će neko baš ‘uništiti’ Facebook, no i sam napad zbog kojeg neko vrijeme korisnici ne bi mogli pristupiti ovoj društvenoj mreži ili pogotovo ako bi se domogli nekih osobnih informacija ili lozinki s fejsa, snažno bi odjeknuo u javnosti i natjerao mnoge korisnike da se zapitaju koliko je Facebook zapravo siguran tj. koliko je sigurno dijeliti sve svoje podatke na ovoj mreži.

Autori poruke na YouTubeu poručuju nam da je 5. novembar dan koji će ući u povijest, a na mreži smo naišli i na komentar da se Anonymousi moraju požuriti s napadom jer, s obzirom na sve češća hapšenja hakera, do tada više niko od njih neće biti na slobodi pa u Facebooku nemaju razloga za strah.

 

Dnevnik.hr/Informer.ba