Techno Udarno

VIDEO/ Steve Jobs odlazi: “Nažalost, došao je dan kada više ne mogu obavljati svoju dužnost u Appleu”

Već mjesecima očekuje se ovaj potez Stevea Jobsa, koji boluje od raka gušterače, a kako javljaju američki mediji, bolest je u terminalnoj fazi. Sinoć je Jobs objavio kako odlazi s mjesta glavnog izvršnog direktora Applea te je imenovao svog nasljednika.

No, Jobs se neće u potpunosti maknuti iz kompanije, postat će čelni čovjek Nadzornog odbora, priopćeno je iz Applea čije su dionice odmah nakon obavijesti pale za sedam posto, a mediji su već počeli nagađati koliko će  Apple koštati Jobsov odlazak.

Jobs je prije dvije godine bio na transplantaciji jetre, a prije sedam godina operisao je gušteraču zbog raka, iz javnosti se zbog bolesti povukao na neko vrijeme, a svi su se šokirali vidjevši ga jako mršavog na predstavljanju iPada 2 u martu ove godine, američki tabloidi čak su prognozirali datum njegove smrti.

Uvijek sam govorio da kada bude došao dan da neću moći obavljati svoje dužnosti kao direktor Applea, ja ću biti taj koji će to svima reći. Nažalost, taj dan je došao“, napisao je Jobs u kratkom pismu.

Jobsa će zamijeniti njegova dugogodišnja desna ruka Tim Cook, no mnogi analitičari smatraju kako Steve Jobs nema dostojne zamjene. Apple je postao jedna od najuspješnijih i najpoznatijih kompanija u modernoj američkoj povijesti, i to samo zahvaljujući vizionaru Jobsu, smatraju analitičari.

“Možete li zamijeniti Jobsovu viziju, njegovu strast prema proizvodima? To će biti teško”, izjavio je za LA Times Jeffrey Fidacaro, analitičar u Susquehanna Financial Group.

“Istina, on ima neki viši nivo uma, koji može vidjeti budućnost, što malo ljudi može. Ali Apple čini mnogo ljudi. A i on će biti uvijek tu negdje, pratit će sve i pomoći ako bude trebalo”, izjavio je Steve Wozniak, jedan od osnivača Applea.

Obožavatelji Applea širom svijeta odaju počast Steve Jobsu

Vijest o Jobsovom odlasku odjeknula je poput bombe širom svijeta, a vojske obožavatelja Apple požurile su se odati počast čovjeku “koji je postao ikona cijele tehnološke industrije, a ne samo svoje kompanije”.

Već nekoliko minuta nakon objave, Twitter, Facebook i blogovi postali su zatrpani porukama iskazivanja zahvale za sve što je Steve Jobs napravio. “Dio mog srca je napukao zbog ove vijesti“, piše medicinska sestra Anna Lauren iz SAD-a. “Čudim se što je otišao prije lansiranja iPhonea 5 na tržište”, piše Belinda Liu iz Šangaja. “Nikad prije neka kompanija nije bila toliko umiješana u moj život. Koristim sve njihove proizvode”, Appleu je odao počast Wang Lifen.

Appleov brand ipak je veći od Jobsa

“Žao mi je. Ali mislim da će Apple biti OK. Apple nije samo Steve Jobs“, kazao je Robert Cory iz New Yorka.

“Učinio je strašan posao postavivši Apple na ovaj nivo. Zbog toga će ostati upamćen u svijetu tehnologije. No siguran sam da su se u Appleu već neko vrijeme spreamali na njegov odlazak”, kažu u Australiji. “Kralj je otišao, ali Apple već ima spreman plan za nove generacije proizvoda. Odlazak neće uticati na našu ponudu“, kazao je jedan od zaposlenika Applea, a prenio Reuters.

Poštovanje su iskazali i konkurenti iz Sonyja, Samsunga i Googlea koji su također osjetili potrebu pozdraviti Stevea Jobsa i okarakterizirati ga kao najvećeg tehnološkog inovatora posljednjih dekada, prenosi Index.

Informer.ba