Techno

YouTube omogućio uređivanje video sadržaja

Na najvećem internetskom video servisu YouTube svake minute postavi se 24 nova video zapisa. Veliki dio njih su amaterski radovi koje je često veoma naporno gledati ili slušati zbog lošeg osvjetljenja ili neadekvatnog zvuka. Na radost korisnika, YouTube je predstavio niz alata za uređivanje video materijala putem kojih korisnik može da ispravi greške na video materijalu. Alati nisu na profesionalnom nivou poput onih u komercijalnim aplikacijama, ali su sasvim dovoljne za solidnu obradu materijala prije njegove objave na YouTubeu.

Da bi počeli sa mijenjanjem video zapisa potrebno je otvoriti opciju “My Videos” i izabrati “Edit Video”. Pomoću nje moguće je da postojećim snimkama dodate neki od ponuđenih efekata, rotirati ih ili im promjeniti osvetljenje i kontrast.

Ukoliko niste zadovoljni onim što ste uradili, povratak na originalnu verziju je vrlo jednostavan. Ako ne želite da ne izbrišete stari snimak, već izmenjenu verziju čuvajte kao novu snimku. Samo je potrebno da odaberete Save as umjesto Save.

 

Informer.ba