Trening

Spinning – Šta je i koliko je zapravo učinkovit?

Spinning je program namijenjen stacionarnom biciklu kojem je primaran cilj izvući što više energije iz tijela. Na svakom se treningu posvećuje pažnja drugačijem načinu vožnje koju, naravno, dirigiraju treneri. Upotrebom muzike i različitim tehnikama vizualizacije, vježbači razvijaju snažnu vezu uma i tijela koja jača iz treninga u trening. Sjajno zvuči u teoriji, zar ne?

Kao prvo, svi satovi spinninga nisu jednako djelotvorni. Možete napraviti puno više posla u manje vremena. Samo se morate potruditi oko vlastitih intervala vježbanja. I budući da nisu toliko djelotvorni, kako ih uopće učiniti učinkovitijima.

Kao drugo, visoki broj otkucaja srca u minuti (RPM) u spinningu nema previše smisla. Time nećete postići ništa po pitanju gubitka masnih naslaga. Jedino što sam čuo od žena koje su pohađale takve satove je da su njihova bedra, poslije spinninga od 150 RPM-a, bila užasno iscrpljena i zamorena.

Zašto je spinning s visokim RPM-om neučinkovit? Zato što je količina obavljenog mehaničkog rada manja nego onda kada povećate otpor i pedalirate s nižim otkucajima srca (npr. 80 RPM). Stoga izbacite spinning s visokim brojem otkucaja srca, a izvodite intervale s većim otporima. Uštedjet ćete vrijeme, a postići jednake ili još bolje rezultate.

Intervali s povećanim otporom i niži/umjereni broj otkucaja srca su jedini dio spinning satova koji su vrijedni vašeg vremena i truda.

  • Jedan sat spinninga = oko 45 minuta.
  • Strukturirani intervalni trening = oko 20 minuta.
  • Ušteđeno vrijeme = 25 minuta – Što je i više nego dovoljno za trening snage s nekoliko superserija čime ćete izgraditi mišiće i stvarno rasplamsati metabolizam. Sad je to mnogo bolje oblikovan trening kojim ćete napraviti značajnije preinake na svom tijelu.

Kombinacija treninga snage i intervalnog treninga je očiti pobjednik – mnogo je učinkovitiji za izgradnju mišića i rješavanje masnih naslaga od bilo kojeg sata spinninga, aerobika ili kružnog treninga.

E sada, ako netko treba grupu ljudi oko sebe da bi se mogao motivirati, onda u redu. Ako je to jedan od onih zabavnih treninga u tjednu, tada se nemojte ustručavati. Možete nastaviti i sa spinningom ako želite. Bolje ikakva tjelovježba nego nikakva.

Međutim, ako mislite da su satovi spinninga učinkovitiji način za potrošnju masnih naslaga, nemojte se zavaravati.Kada se trebate riješiti sala u manje vremena, kombinacija snage i intervala je mnogo djelotvorniji i učinkovitiji način.Treninzi posebno strukturirani za spaljivanje masnoća, poput treninga snage zajedno s intervalnim treningom, su mnogo efikasniji nego nasumični satovi spinninga.

 

Building body/Informer.ba