Svijet Vijesti

161 milion dolara kazne za Google

Indijske vlasti kaznile su Google sa 13 milijardi rupija (161 milion dolara ili 144 miliona funti) zbog korištenja svoje Android platforme da dominira tržištem, javlja BBC.

Indijski državni regulator za konkurentnost optužio je Google da i dalje sklapa “jednostrane sporazume” sa proizvođačima pametnih telefona, kako bi osigurao dominaciju svojih aplikacija.

Googleu je naređeno da “prestane i odustane” od takvih praksi. Kompanija se još nije oglasila oko kazne ili optužbi.

Regualtor za konkurentnost Indije (CCI) naveo je u saopćenju u četvrtak da Google “zloupotrebljava licenciranje svog Android operativnog sistema za čitav niz pametnih telefona različitih proizvođača, web pretraživača, pregledavanja i usluga video hostinga.

Rečeno je da Google ulazi u prisilne sporazume sa proizvođačima uređaja kako bi osigurao da se koristi čitav set njegovih aplikacija – kao što su Google Chrome, YouTube, Google Maps i druge.

U saopštenju se dodaje da ova praksa guši konkurenciju i daje Googleu kontinuiran pristup podacima o potrošačima i unosnim mogućnostima oglašavanja.

CCI je također zatražio od Googlea da ne prisiljava proizvođače uređaja da unaprijed instaliraju njegove aplikacije i da mora dozvoliti proizvođačima i korisnicima da instaliraju aplikacije po svom izboru tokom početnog podešavanja uređaja.

Fena/Informer.ba