BiH Vijesti

3.000 ljubitelja biciklizma uživalo na 6. tuzlanskoj biciklijadi

U Tuzli je danas na tradicionalnoj biciklijadi, šestoj po redu, učestvovalo oko 3.000 biciklista, što je do sada najveći broj, od kako se taj događaj organizira u „Gradu soli“.

Okupljanje učesnika počelo u jutarnjim satima u naselju Stupine, odakle su ljubitelji biciklizma započeli rekreativnu vožnju.

Ruta kojom su biciklisti tradicionalno vozili je: Stupine – hotel Tuzla – Dom penzionera – SKPC “Mejdan” – BKC – Miladije – Siporex – Solana – Irac – Skver – Panonska jezera – Slana Banja – Brčanska Malta – Stupine.

Predsjednik Biciklističkog kluba Tuzla Mirsad Jusić izjavio je za Fenu da je cilj promovisanje biciklizma, korištenja bicikla kao alternativnog sredstva u saobraćaju i zdraviji život.

U tuzlanskom naselju Stupine je za vrijeme biciklijade saobraćaj bio obustavljen.

Tradicionalna biciklijada je rekreativni događaj koji privlači ljude svih uzrasta. Riječ je o  cjelodnevnom druženju porodica, uz propagiranje zdravog načina života.

Biciklijada je započela vožnjom za najmljađe bicikliste, za djecu do šest godina, koji su vozili simbolično dužinom rute od jedan km, nakon čega je uslijedila biciklistička vožnja za oko 3.000 ljubitelja biciklizma, koji su vozili rutom dužine 14 km, kroz najveći dio centralnog gradskog područja Tuzle.

M-Bike Shop, Tuzla  obezbijedio je besplatan servis za bicikla učesnika, tokom trajanja biciklijade.

Organizator biciklijade je bio Biciklistički klub Tuzla, u saradnji s generalnim sponzorom Volkswagen Nipex, te ostalim prijateljima događaja, a generalni medijski pokrovitelj je bila Federalna novinska agencija (FENA).

 

Fena/Informer.ba