Izdvojeno Region Vijesti

51 posto građana Srbije ne bi izručilo Ratka Mladića

Većina građana Srbije, 51 posto, ne bi izručila Ratka Mladića Haškom tribunalu, a samo sedam posto bi ga prijavilo i uzelo 10 miliona eura nagrade, rezultati su istraživanja javnog mnijenja koje je provedeno početkom maja, a koje je objelodanio predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haagom i ministar za socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Ljajić je u intervjuu za “Pres” od nedjelje istaknuo da prema tom istraživanju samo trećina (34 posto) podržava uhićenje Mladića, 40 posto smatra da je optuženi heroj, 53 posto da je sud u Haagu pristran, a čak četiri petine, odnosno 78 posto anketiranih ne bi ga prijavilo i uzelo nagradu od 10 miliona eura.

Da će vlasti u Srbiji uspjeti locirati najtraženijeg haškog optuženika, vjeruje 29 posto građana, a ne vjeruje gotovo polovina (49 posto), rekao je Ljajić i istaknuo da takvi podaci ukazuju na reakciju građana na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju.

“Ambijent je takav da građani traže krivca za svoje nezadovoljstvo. Misle da su za to krivi vlast i pritisci međunarodne zajednice i zbog toga ih takvim negativnim stavovima ‘kažnjavaju‘”, naveo je Ljajić.

Prema njegovim riječima, glavni haški tužitelj Serge Brammertz nije zadovoljan što su Mladić i Hadžić još na slobodi.

“Potrage se provode intenzivno i profesionalno, ali, nažalost, došli smo u fazu kada se više neće mjeriti ti naši napori da budu uhićeni, već samo krajnji rezultat kojeg još nema. To će obilježiti Brammertzov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, a svi drugi uspjesi koje imamo u suradnji s Tribunalom past će u drugi plan”, naveo je ministar.

Na pitanje da li glavni haški tužitelj može spriječiti Srbiju da dobije status kandidata za EU do kraja godine, Ljajić je odgovorio da može otežati taj proces, jer će pojedine zemlje s posebnom pažnjom pratiti njegov izvještaj.

 

Fena/Informer.ba