BiH Udarno Vijesti

67 godina od sloma fašističkog desanta na Drvar

U Drvaru će sutra biti obilježeno 67 godina od sloma fašističkog desanta na ovaj grad, koji organizuje Skupština opština i Opštinski odbor Saveza antifašista i boraca NOR-a.

Svečanost će početi polaganjem vijenaca i cvijeća na centralno spomen-obilježje žrtvama fašističkog terora u centru grada, a biće nastavljena na platou Spomen-kompleksa `25. maj 1944.` evociranjem uspomena na taj datum“, rekla je novinarima načelnik opštine Drvar Anka Papak-Dodig.

Prema njenim riječima, očekuje se da će skupu prisustvovati oko 3 000 gostiju, učesnika NOR-a iz svih republika bivše Jugoslavije i članova udruženja “Josip Broz Tito” iz Sarajeva, Banjaluke, Bihaća, Konjica, Cazina, a za učesnike proslave biće obezbijeđen ručak.

Desant na Drvar, pod kodnim nazivom “Konjićev skok”, vojna je akcija koju su izveli pripadnici njemačke vojske 25. maja 1944. godine, s ciljem da unište kompletno rukovodstvo NOB Jugoslavije.

Njemački bombarderi i transportne letjelice tog dana oko 7.00 časova izbacili su prvi, a potom i drugi talas padobranaca. Snažan otpor koji je narod Drvara pružio neprijatelju omogućio je Titu i Vrhovnom štabu da bezbjedno napusti pećinu iznad Drvara i skloni se na sigurno.

Prema statističkim podacima, Nijemci su u ovoj operaciji imali 213 mrtvih, 88 ranjenih, dok se 51 vojnik vodio kao nestao, a braneći Tita i Vrhovni štab poginulo je 345 Drvarčana.

 

Srna/Informer.ba