BiH Udarno Vijesti

Abdul Rovčanin: Batko mi je razorio porodicu, ja moram krvnu osvetu sprovesti

U nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločine na Grbavici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da optuženog smatra odgovornim za ubistvo njegovog sina.

Abdul Rovčanin iz Priboja (Republika Srbija) kazao je Sudskom vijeću da je njegov sin Faruk nakon ženidbe ostao živjeti u Sarajevu, te su početkom rata 1992. godine jedino mogli komunicirati preko “radio amatera”.

Rovčanin je dodao kako ga je jednog dana u junu 1992. godine nazvala njegova snaha Aida i rekla da je Batko odveo Faruka i nju, nakon čega je ona vraćena kući, dok je Faruk zadržan.

“Kazala mi je da su na njihova vrata na Grbavici došla tri ili četiri uniformisana lica, među kojima i Batko, koji je, vidjevši ličnu kartu sina, rekao: ‘Šta ćeš ti ovdje, Sandžaklija’”,
prisjetio se svjedok i dodao da su snaha i sin uvedeni u dva različita vozila, nakon čega su odvedeni u različitim smjerovima, te je snaha poslije vraćena, opljačkana i izmaltretirana.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području općine Grbavica, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju građana nesrpske nacionalnosti, te da im je oduzimao novac i druge vrijednosti. Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila.

Rovčanin je u nastavku svjedočenja rekao da se njegov sin se nikada nije vratio, dok je Aida nakon svega doživjela slom živaca i nije mu željela govoriti o detaljima tog događaja.

“Ja potičem iz plemena koje mora krvnu osvetu sprovesti i ne interesuje me koliku će Sud dati kaznu Batku, meni je on razorio porodicu”, rekao je Rovčanin, dodavši da je pronašao posmrtne ostatke sina u Petrovačkoj jami na Vracama 1999. godine.

Ismeta Poričanin, druga svjedokinja na ovom ročištu, govorila je o odvođenju muža i nekoliko komšija sa Grbavice, koji su, prema njenom iskazu, ubijeni i zakopani u Petrovićima na Vracama.

Poričanin je rekla da je 16. juna 1992. godine na vrata njenog komšije , kod kojeg se nalazila i ona s mužem, došao optuženi koji je vodio Sulejmana Halilovića.

“Batko je opsovao Boga i pokupio muža i komšiju Kneževića, te su svi zajedno otišli i na druga vrata i on je pokupio i komšije iz porodice Antolić, te ih sve izveo iz zgrade”, kazala je svjedokinja.

Poričanin je dodala kako je sa prozora gledala Batka, koji je automobilom odvezao njenog muža, dok su se ostali vratili nakon 15 minuta, ali se Batko vratio i po njih, te ih odveo u nepoznatom pravcu.

“Kasnije sam od jedne komšinice saznala da su svi pobijeni, a njoj je to sve rekao jedan srpski vojnik i još joj je kazao da ih više ne tražimo”
, rekla je svjedokinja.

Naredno ročište je 28. novembra 2011. godine, prenosi BIRN Justice Report.

BIRN/Informer.ba