Region Udarno Vijesti

Advokat Šaljić: Ne vjerujem da će Mladić dočekati početak suđenja

Advokat  Ratka Mladića, Miloš Šaljić, podnio je zahtjev za osnivanje nezavisnog liječničkog tima koji treba utvrditi pravo zdravstveno stanje haškog optuženika.

Šaljić je izjavio da je danas istražnom sudcu specijalnog suda podnio zahtjev za ovjeru punomoći kako bi Mladićeva porodica mogla podizati njegovu penziju koja je zamrznuta 2005. godine. Sudac će sada angažovati službenika osnovnog suda koji će zahtjeve ovjeriti u ćeliji. Već ranije je Šaljić rekao da će Ratko Mladić za primanje penzije ovlastiti svoga sina Darka.

Ne vjerujem da će biti išta od suđenja, jer ne vjerujem da će Mladić dočekati početak tog procesa“, kazao je danas Šaljić novinarima ispred Specijalnog suda u Beogradu te dodao kako je Mladićevo zdravstveno stanje alarmantno te ga trebaju pregledati kardiolog, neurokirurg, ortoped i gastroenterolog.

Advokat večeras poštom šalje žalbu na zahtjev za izručenje

Kao što je i ranije govorio, Šaljić je rekao da će u toku dana poslati poštom žalbu na zahtjev za izručenje Ratka Mladića Haškom sudu, čime će produžiti postupak prebacivanja u Haag. Advokat još nije razgovarao s Mladićem o sukobima prosvjednika i policije koji su se jučer dogodili u Beogradu. Mladića bi popodne u pritvoru trebali posjetiti unuci, piše B92.

Advokat Ratka Mladića, Miloš Šaljić, ranije je rekao da je njegov branjenik konfuzan i da daje nepovezane izjave.  “Ako me ne puste na kćerin grob, obući ću uniformu i otići pješice u Haag“, kazao je Mladić svom advokatu Šaljiću, piše Blic.

Svjedoci Bill i Hillary Clinton

“Darko (Mladićev sin) i ja smo pokušali razgovarati s njim o određivanju pravnog tima, ali smo odustali, jer se s njim zaista ne može razgovarati“, kazao je Šaljić i dodao da mu je Mladić na pitanje o pravnom timu kazao da će kao svjedoke u svojem slučaju pozvati Billa i Hillary Clinton, Carla Bildta i Wesleyja Clarka.

Mladić je navodno osjetljiv i na spominjanje unuka. “Sudac je obećao da će ga unuci danas moći posjetiti, a to bi mu jako značilo“, prenio je Šaljić Mladićeve riječi.

“Posjet grobu kćeri Ane je nepotreban sigurnosni rizik”

Miloš Šaljić je rekao da Mladiću padaju na pamet morbidne ideje te da je s njim nemoguće razgovarati o odbrani u Haškom sudu, piše RTS. Prema riječima advokata, haški optuženik neprestano govori o smrti kćeri i traži da mu donesu lijes s lešom, ako mu ne dozvole posjet njezinom grobu.

Koordinator srpske vlade za odnose s javnošću i državni tajnik Ministarstva pravde Slobodan Homen je danas izjavio kako bi posjeta Ratka Mladića grobu kćeri Ane bio nepotreban sigurnosni rizik, ali je najavio i da će o tome odlučiti sud. Kazao je kako je konzilij liječnika, kojem je sud dao puno povjerenje poslao nalaz, no da s druge strane advokat i porodica na svaki način odugovlače kako ne bi došlo do izručenja.

Još nije poznato u kojem dijelu pritvora će biti smješten Mladić kada stigne u Haag, a očekuje se da će na početku biti izoliran od drugih pritvorenika. Odmah će ga pregledati liječnici te će, ukoliko bude potrebe, dobiti intenzivnu liječničku pomoć u pritvoru, prenosi Idex.

 

Informer.ba