BiH Udarno Vijesti

Agius impresioniran napretkom BiH u segmentu procesuiranja ratnih zločina

Naslijeđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) odnosi se na, između ostalog, pripremu domaćih nadležnih institucija zemalja regiona da sami procesiraju i vode slučajeve ratnih zločina počinjenih u 90-im godinama na području bivše Jugoslavije, pojasnio je danas medijima u Sarajevu potpredsjednik MKSJ sudija Carmel Agius.

Agius je istakao da predmeti koji budu rješavani u zemljama bivše Jugoslavije, trebaju biti vođeni po važećim domaćim zakonima, ali i u skladu s međunarodnim krivičnim zakonima.

“U Sarajevu sam već boravio nekoliko puta i razgovarao s nekoliko sudija i moram istaći da sam impresioniram gotovo pa dnevnim napretkom BiH u ovom segmentu”, rekao je.

Jedan od ciljeva MKSJ-a oduvijek je bio, kazao je Agius, pomirenje naroda na području bivše Jugoslavije putem postizanja i zadovoljenja pravde.

“Mi želimo da BiH i njeni narodi ponovo budu ujedinjeni u naporima za očuvanje mira i postizanje prosperiteta”, rekao je.

Koliko tačno slučajeva ratnih zločina će biti predato u nadležnost domaćih sudova, Agius nije precizirao.

“Razumijem da postoje na hiljade slučajeva osumnjičenih za ratne zločine, a na vama je da odlučite na koji način ćete pokrenuti procese. Najvažnije je da su uspostavljene institucije, određene nadležnosti i osigurana sredstva za ovaj posao”, naglasio je.

Smatra da je neophodno procesuirati sve osumnjičene što prije, dok su oni živi i dok su živi svjedoci potencijalnih zločina.

Upitan da prokomentira predloženi sporazum između BiH i Srbije po kojoj bi osumnjičeni bili procesuirani po mjestu boravka, a ne po mjestu izvršenja zločina, Agius je rekao da je taj dogovor isključivo na BiH i Srbiji.

“MKSJ nema mišljenje o ovome jer je riječ o bilateralnim odnosima. Ako postoji sporazum, neka ga provedu, a ako ne postoji morat će pronaći rješenje”, zaključio je Agius.

Agius nije želio komentirati dio Sporazuma potpisanog između SDP-a i SNSD-a o izboru glavnih tužitelja.

“Vrlo malo sam upoznat o tom sporazumu i ne mogu se očitovati o njemu”, kazao je.

Agius je o naslijeđu MKSJ-a govorio i na otvaranju Međunarodne konferencije koja tretira ovu problematiku, a otvorena je jutros u Sarajevu.

Fena/Informer.ba