Svijet Udarno Vijesti

Ahmadinedžad pozvao na vojni savez usmjeren protiv američke dominacije

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad predložio je osnivanje sigurnosnog saveza nekolicine bivših sovjetskih država i Kine, kako bi oformili zajednički front koji će se suprotstaviti zapadnjačkoj prevlasti.

Ahmadinedžad se šefovima zainteresiranih država obratio na summitu Šangajske organizacije za saradnju, održanom u Kazahstanu, a smatra se da je blok koji je zamislio predviđen kao protuteža američkom uticaju u regiji. Organizacija okuplja Kinu, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju, Tadžikistan i Uzbekistan.

U deklaraciji koju su potpisale zemlje članice ove organizacije osuđen je i raketni obrambeni program. “Jednostrano i neograničeno razvijanje raketnih sistema od strane jedne zemlje, ili uske grupe zemalja, moglo bi narušiti stabilnost i međunarodnu sigurnost“, stoji u dokumentu.

Veći dio Ahmadinedžadovog govora bio je posvećen optuživanju neimenovanih zapadnih zemalja koje je opisao kao “porobljivače i kolonijaliste“, javlja Guardian. Osim Irana, veliki protivnik američkog postavljanja raketnih štitova u Europi i Aziji je i Rusija, koja takav čin smatra prijetnjom vlastitoj sigurnosti, prenosi Index.

 

Informer.ba