Izdvojeno Politika Vijesti

Ahmet Davutoglu: Ukoliko BiH ima problem, Turska ne može okrenuti glavu i praviti se da se to nje ne tiče

Proteklih sto godina bilo je u znaku ratova, etničkih podjela kriza i svi se moramo zapitati da li želimo još ratova ili novu viziju za Balkan, rekao je danas na predavanju na Američkom univerzitetu BiH ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

Davutoglu je studentima i profesorima AUBiH, predstavnicima diplomatskog kora, zvaničnicima BiH, visokom predstavniku Valentinu Inzku i drugima govorio o viziji Turske kada je u pitanju Balkan, a posebno BiH.

U tom smislu kazao je da je Turska u tretiranju problema i kriza sklonija pristupu zasnovanom na budućnosti nego onom koji se bazira na prošlosti.

Istakao je da rješenje krize na Balkanu vidi kroz nekoliko pristupa. Jedan od njih je zajedničko rješavanje svih problema regije.

Naprimjer, ukoliko BiH ima problem, Turska ne može okrenuti glavu i praviti se da se to nje ne tiče. Tako je sa svakom zemljom u ovoj regiji. To su naši problemi i moramo ih zajedno riješiti. Dijalog je neophodan i EU je dobar primjer jer je zasnovana na dijalogu. Moramo vidjeti više sastanaka političkih lidera, više razgovora, ali onih licem u lice, a ne putem medija” rekao je Davutoglu.

Drugi pristup je, pojasnio je, princip regionalne integracije.

Pod tim ne mislim na ponovno ujedinjenje već činjenicu da će u budućnosti ovaj region u ekonomskom smislu biti kao jedan i odatle moramo poći u rješavanje svih problema. Svi moramo živjeti kao jedan ili ćemo propasti zajedno. Balkan jeste i bit će centar Evrope”, naglasio je.

Davutoglu je prezentirao i treći pristup, a koji se odnosi na zajednički nastup svih zemalja regiona kako prema EU, tako i prema NATO-u, ali i u ekonomskom smislu.

Balkan mora nastupati zajedno. Zemlje Balkana moraju braniti interese jedne druge i zastupati jedna drugu”, zaključio je.

Davutoglua je na početku predavanja pozdravio ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj koji je potcrtao iskreno prijateljstvo BiH i Turske.

Pozdravni govor održao je i predsjednik AUBiH Denis Prcić koji je Davutogluu uručio grb AUBiH u bronci. Ministar vanjskih poslova Republike Turske je uz riječi zahvalnosti za organiziranje predavanja Prciću uručio grb MVP-a Turske.

Inače, Davutoglu će Bajram proslaviti, kako je istakao “u svom gradu i sa svojom porodicom, u Sarajevu“.

 

Fena/Informer.ba