Svijet Vijesti

Ako Švedska uđe u NATO, Rusija će pokrenuti vojnu akciju

Rusija će pokrenuti vojnu akciju na svojim sjevernim granicama ukoliko Švedska pristupi NATO-u, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

Rusija će pokrenuti vojnu akciju na svojim sjevernim granicama ukoliko Švedska pristupi NATO-u, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Diplomatski odnosi Rusije i Švedske itekako su zategnuti u proteklim godinama, a tenzije je produbila najava Švedske da će pristupiti NATO-u.

“Rusija je obavezna poduzeti određene korake ukoliko se NATO-ova infrastruktura protegne do Švedske. Svaka država ima pravo da brine o svojoj sigurnosti, ali morate znati da ukoliko Švedska uđe u NATO, mi ćemo poduzeti vojno-tehničku akciju. Nema u tome ništa lično, to je samo posao”, rekao je Lavrov za švedski list Dagens Nyheter.

Istakao je da će o opsežnosti vojne akcije svoje mišljenje dati čelnici ruske vojske.

“Oni će sagledati vojne potencijale iza granice, ako Švedska uđe u NATO. Oni će znati o kakvim se kapacitetima radi i šta treba poduzeti da nas NATO ne iznenadi”, istakao je Lavrov.

Optužio je švedske zvaničnike da su zahladili odnose sa Rusijom nakon ratnih dešavanja u Ukrajini..

“Iz Stockholma smo dobili poruku da će Švedska uvesti sankcije Rusiji kao što su učinile ostale zemlje EU”, rekao je Lavrov.