BiH Izdvojeno Vijesti

Ališpago: Hadžiomerović uzeo mito od Sefera Halilovića?

Zulfikar Ališpago, optužen za ratne zločine u Trusini, tvrdi kako je Sefer Halilović znao za zločine, te da je navodno Bakir Hadžiomerović od njega uzeo mito.

U pismu koje je uputio FTV-u, medijima u BiH i Tužilaštvu Ališpago optužuje Hadžiomerovića da je uzeo mito od ratnog komandanta Armije RBiH Sefera Halilovića.

Suprotno istini, Halilovića pokušavaš da distanciraš od jedinice “Zulfikar”, za koji tvrdiš da je zločinačka. Prvo tvrdiš da je jedinica “Zulfikar” bila pod direktnom komandom Alije Izetbegovića, a malo kasnije u emisiji pokazuješ dokument od 12. aprila 1993. godine, iz kojeg se vidi da je jedinicu osnovao Halilović, da bi njome lično komandovao” – navodi Ališpago, prenosi Glas Srpske.

Ališpago, koji je bio ratni komandant “Zulfikara”, ovo pismo uputio je Hadžiomeroviću zbog priloga emitovanih u tom magazinu 9, 16. i 23. novembra 2009. godine, a kako ga urednik “60 minuta” nikada nije objavio, dopis je sada dostavio medijima i Tužilaštvu.

Ališpago je uhapšen početkom prošle godine i sudi mu se zbog ratnog zločina počinjenog nad Hrvatima u aprilu 1993. godine u Trusini kod Konjica.

U svom pismu on navodi da “brojna dokumenta i svjedoci neće dozvoliti da se neistine koje Hadžiomerović po uputstvu Halilovića širi putem “60 minuta” predstave kao da su istina.”

Halilović je znao za zločine u Trusini i to je jasno iz razgovora između Halilovića i načelnika Glavnog štaba HVO-a Milivoja Petkovića vođenog 4. maja 1993. godine. Seferovo tolerisanje zločina, između ostalih i onog u Trusini, dalo je povoda i za zločine počinjene u Grabovici, Uzdolu i drugim mestima” – tvrdi Ališpago.

On Hadžiomerovića optužuje da je rasvjetljavanje počinjenih ratnih zločina objavljivao na način na koji to odgovara Seferu Haliloviću, što je žalosna slika načina na koji shvata borbu protiv mita i korupcije.

Podsjećamo da je bivšeg komandanta Armije BiH  Sefera Halilovića Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu oslobodio odgovornosti za masakr nad hrvatskim civilima u BiH 1993. odine.

 

Informer.ba