Izdvojeno Svijet Vijesti

Američka jedinica koja je ubila bin Ladena tajno prebačena u Tuzlu još 1997. godine

“Foke” su zajedno s kolegama iz Delta Forcea i britanskog SAS-a uhapsili ratne zločince Gorana Jelisića, Simu Zarića, Milana Simića, Blagoja Simića, Miroslava Tadića i Radislava Krstića.

Elitna američka jedinica Naval Special Warfare Development Group (DEVGRU), poznata još i kao “Foke”, eliminirala je najtraženijeg svjetskog teroristu Osamu bin Ladena.

Riječ je o jedinici koja je osnovana nakon neuspješnog oslobađanja američkih civila iz američke ambasade u Teheranu 1980. godine. Osnivač i prvi zapovjednik bio je Richard Marcinko.

Zanimljivo je da su se u to vrijeme zvali “Seal Team Six”, a tek od 1988. godine jedinica nosi današnji naziv –  Naval Special Warfare Development Group. Najzapaženiji angažman jedinica je ostvarila 1991. godine kada su spasili haićanskog predsjednika Jean-Bertranda Aristidea i njegovu porodicu nakon što je svrgnut s vlasti.

U žižu regionalnog interesovanja dospjeli su u godinama nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma s obzirom da su upravo oni, zajedno sa kolegama iz Delta Forcea i britanskog SAS-a, uhvatiti ratne zločince Gorana Jelisića, Simu Zarića, Milana Simića, Blagoja Simića i Miroslava Tadića.

Prema izvještajima pojedinih stranih medija, koji svoja saznanja temelje na obavještajnim podacima iz zemalja EU, “Foke” su prvi put u BiH dospjele još 1997. godine kada je u američku bazu na aerodromu Dubrave u Tuzli sletio je transportni avion C-17. Američki vojnici su tada iz aviona, navodno, izvukli osam velikih metalnih spremnika. Spremnici su brzo prebačeni u zatvorene hangare. Kada su bili na sigurnom, spremnici su otvoreni, a iz njih je izašlo 60 pripadnika elitne američke jedinice koji su bili zaduženi da pohvataju osumnjičene za ratne zločine.

Najznačajniji “ulov” desio se 1998. godine kada su kod Banje Luke su slobode lišili zločinca Radislava Krstića kojeg je Haški tribunal osudio zbog saučesništva u genocidu u Srebrenici osudio na 46 godina zatvora.

Za razliku od upada u Pakistanu koji je organiziran bez ijednog propusta, “Foke” se u BiH ne mogu pohvaliti 100-postotnim uspjehom. Osim što nikada nisu uspjele locirati i uhapsiti Radovana Karadžića, “ispred nosa” im je svojevremeno pobjegao i zločinac Blagoje Simić.

Osim u BiH, pripadnici “foka” su čestvovale i u operacijama u Somaliji, Iraku i Afganistanu,  piše Dnevni avaz.

 

Informer.ba