Svijet Udarno Vijesti

Američke snage poštovale ”tijelo” bin Ladena

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da su američke snage “poštovale” tijelo Osame bin Ladena kada su ga pokapale u more.

“O tome smo, očito, vodili mnogo više brige nego što je to činio Bin Laden kada je ubio 3.000 ljudi. Njega nije bilo briga“, rekao je Obama u emisiji “60 minuta” televizije CBS.

“Ali, to je nešto što nas čini drugačijima. Mislim da smo to napravili primjereno
“, rekao je Obama.

Brzi Bin Ladenov pogreb s palube nosača zrakoplova u sjevernom Arapskom moru podigao je buru, jer su mnogi muslimani tvrdili da je to učinjeno suprotno islamskim običajima.

Amerikanci su objavili da je Bin Ladenovo tijelo oprano i da je u skladu s vjerskim zakonima prije pogreba pročitana islamska molitva.

“Bila je to zajednička odluka”, rekao je Obama, odgovarajući na pitanje je li sam donio odluku o brzom pogrebu. “Unaprijed smo razmislili što Ćemo učiniti ako Bin Laden bude usmrćen u akciji. I mislim da smo pokušali učiniti nešto, savjetujući se sa stručnjacima za islamske zakone i običaje, što je primjereno, što se prema mrtvom tijelu odnosi s poštovanjem”, kazao je Obama, prenijela je Hina.

Saudijski šeik Abdul Mohsen Al-Obajkan, savjetnik saudijskog dvora, rekao je da ovo nije bio islamski način pogreba.

“Islamski je način da se pokojnika pokopa u zemlju (ako umre na zemlji) kao i sve druge ljud
e”, kazao je.

Fena/Informer.ba