Politika Udarno Vijesti

Amerika, Britanija i Njemačka protiv referenduma

Predstavnici SAD, Velike Britanije i Njemačke tokom rasprave u Savjetu bezbjednosti UN o situaciji u BiH podržali su rad visokog predstavnika i usprotivili se održavanju najavljenog referendum u Republici Srpskoj /RS/, dok je ruski amabasdor kritikovao izjveštaj Valentina Incka i predložio da bude razmotreno pismo koje je predsjednik RS Milorad Dodik poslao generalnom sekretaru UN Ban Ki Moonu.
Zamjenik ambasadora SAD pri UN Rozmeri di Karlo rekla je tokom rasprave da Vašington potpuno podržava rad visokog predstavnika i izrazila protivljenje održavanju referenduma u RS na kojem bi se građani izasnili o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ona je ocijenila da Narodna skupština RS svojim odlukama u vezi sa referedumom “fundamentalno dovodi u pitanje Dejtonski sporazum” i da će ti “koraci nazad” imati negativan uticaj, jer će RS, kako je rekla, otežati da privuče neophodne strane investicije.

SAD su izrazile punu podršku visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u vezi sa koracima koje bude preduzeo radi zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta BiH povodom najavljenog referenduma u RS.

Di Carlo je izrazila zabrinutost povodom činjenice da više od sedam mjeseci poslije izbora u BiH nisu formirani organi vlasti na državnom nivou.

Ona je ocijenila da oštra retorika, negiranje genocida u Srebrenici i pozivi na secesiju teritorijalnu reorganizaciju samo podstiču dalje podjele i krizu u zemlji.

SAD su, takođe, pozvale vlasti u BiH da institucionalizuju saradnju sa Haškim tribunalom.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin smatra da je u Inzkovom izvještaju “bilo više emocija, nego analize”, te da je “neophodan objektivniji pogled” na situaciju u BiH.

On je predložio Savjetu bezbjednosti UN da razmotri pismo koje je predsjednik RS Milorad Dodik poslao generalnom sekretaru UN Ban Ki Moonu. Dodik je u tom pismu naveo da ocjene koje je visoki predstavnik u BiH iznio u svom izvještaju predstavljaju potpuno netačnu i iskrivljenu predstavu o legitimnim političkim aktivnostima rukovodstva RS.

Čurkin je ocijenio da upotreba bonskih ovlaštenja pojačava tenzije u BiH. On je dodao da je neophodno izvršiti transformaciju OHR-a u izaslanstvo EU i da građani BiH sami treba da odlučuju o svojoj sudbini.

Ambasador Rusije pri UN pozvao je OHR da svojim angažovanjem olakša dijalog između tri konstitutivna naroda u BiH i omogući im da sami donose odluke u skladu sa međusobnim dogovorima.

Ambasador Velike Britanije pri UN Filip Faram pozvao je Savjet bezbjednosti da ubijedi vlasti RS da povuku prijedlog o referendumu. Ako takve odluke ne bude, dodao je, Britanija će podržati svaki korak visokog predstavnika u pravcu sprovođenja Dejtonskog sporazuma.

On je rekao da je Britanija vidjela Dodikovo pismo Ban Ki Moonu i da se “fundamentalno ne slaže” sa njegovim sadržajem.

Faram je izrazio zabrinutost Britanije povodom zaključaka Narodne skpštine RS o referendumu i ocijenio da je riječ o “direktnom napadu na visokog predstavnika i njegova ovlaštenja”, te da se njima ugrožava sigurnosti BiH.

On je u ime Britanije izrazio zabrinutost povodom pogoršanja političke krize u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci i ukazao na činjenicu da više od sedam mjeseci poslije izbora još nisu formirani organi vlasti na državnom nivou.

Faram je rekao da lideri u BiH moraju da pregovaraju o formiranju vlasti i da će BiH, bez fleksibilnosti u političkom životu, ostati “zaglavljena na putu ka EU“.

Ambasador Njemačke pri UN Peter Vitig dao je punu podršku radu visokog predstavnika u BiH i ocijenio da je prijedlog o održavanju referenduma u RS “alarmantan”, jer se njime potkopavaju nadležnosti OHR-a koje, kako je ocijenio, proističu iz okvira Dejtonskog sporazuma.

 

srna/informer.ba