Svijet Udarno Vijesti

Amerika i Britanija: Nećemo više tolerisati nikakva osporavanja jedinstva i suvereniteta BiH

Državni sekretar SAD-a, Hillary Clinton i ministar inostranih poslova Velike Britanije William Hague u zajedničkom autorskom tekstu govore zašto su zabrinuti situacijom u našoj zemlji, šalju poruke domaćim političarima i najavljuju da više neće tolerisati nikakva osporavanja jedinstva i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Hapšenje Ratka Mladića, bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba koji se nalazio u bijegu do 26. maja, žrtvama genocida u Srebrenici od prije 16 godina konačno daje nadu da će pravda biti zadovoljena. Ovo porodicama žrtava pomaže da nađu mir. Ovo je, ujedno, ključna prilika da se povuče linija kada je riječ o prošlosti i da cijeli region zapadnog Balkana odlučno krene ka boljoj budućnosti.

Već je postignut značajan napredak. Situacija u Srbiji i Hrvatskoj se dramatično razlikuje od one od prije dvije decenije. Ove zemlje sada čvrsto koračaju ka članstvu u Evropskoj uniji. Hrvatska je već članica NATO-saveza i očekuje zaključenje pregovora o pristupu sa EU. Srbija radi na dobivanju statusa kandidata za EU. Ali, dok njeni susjedi gledaju u budućnost, situacija u Bosni i Hercegovini daje nam razloga za sve veću zabrinutost.

Već pet godina Bosna i Hercegovina ide unatrag. U proteklim mjesecima se taj trend pogoršao i došlo je vrijeme za odlučan odgovor međunarodne zajednice, prije svega Evropske unije. Institucije u zemlji su blokirane. U entitetu Republika Srpska, žestoka nacionalistička retorika i aktivnosti kojim se osporava dejtonski okvir rizikuju da BiH odvuku u prošlost – baš u trenutku kada njeni susjedi počinju napredovati ka evropskoj budućnosti.

Stvarne žrtve ove paralize nisu političari u BiH, nego su to njeni građani – upravo oni ljudi koji su izabrali te iste političke lidere da rade u njihovu korist. Umjesto da žive u slobodnom, pravičnom i prosperitetnom društvu, mnogi još žive u sjenci podjela i straha suočeni sa siromaštvom, nezaposlenošću i besperspektivnošću, prenosi “Oslobođenje”.

 

Informer.ba