Svijet Vijesti

Amerika zabrinuta jer se Kina pretvara u vojnu super silu

Kina je na putu da postigne cilj da do 2020. godine stvori modernu regionalno fokusiranu vojsku, navodi se u izvještaju Pentagona i upozorava da bi kineska vojna ekspanzija mogla izazvati nove napetosti i isprovocirati opasne nesporazume.

Brzina i obim investiranja u vojsku omogućili su Kini da stekne kapacitete za koje vjerujemo da su potencijalno destabilizirajući po regionalnu vojnu ravnotežu, povećavaju rizik da dođe do nerazumijevanja i pogrešnih proračuna i mogu doprinijeti regionalnim napetostima i zabrinutosti, rekao je u srijedu zamjenik pomoćnika američkog ministra odbrane Michael Schiffer.

On je, predstavljajući redovan godišnji izvještaj Pentagona o Kini, namijenjen Kongresu, rekao da bi takvi kapaciteti mogli uvećati opcije Pekinga da upotrijebi vojnu silu da bi stekao neku diplomatsku prednost, da bi unaprijedio svoje interese i riješio vojne sporove u svoju korist.

U izvještaju se, na 83 stranice, navodi da je Kina zatvorila kritički tehnološki jaz i da ubrzano modernizira svoju vojnu opremu, imajući na umu sprečavanje moguće američke intervencije u sukobu sa Tajvanom.

Upozorava se također da bi se kineska vojna ekspanzija mogla protegnuti po zapadnom Pacifiku u nastojanju da se tamo Amerikancima i njihovim saveznicima uskrati pristup i kretanje.

U izvještaju se navodi da su politički odnosi Kine i Tajvana “možda otoplili“, ali da to nije usporilo napore Pekinga da proširi svoje vojne opcije da bi onemogućio stranu intervenciju u Tajvanskom prolazu.

Peking razvija kapacitete čiji je cilj da odvrati, odgodi ili onemogući eventualnu američku podršku Tajvanu u slučaju sukoba, navodi se u izvještaju.

Kina je prošle godine zamrznula vojne kontakte sa SAD-om u znak protesta zbog američke prodaje oružja Tajvanu u vrijednosti većoj od šest milijardi dolara.

 

Fena/Informer.ba