BiH Izdvojeno Vijesti

Amir Zukić: Razgovori sa Zijadom Turkovićem su rezultat dobrosusjedskih odnosa

Nakon što su novinari “Slobodne Bosne” došli do informacije, koju je jučer prenio i “Dnevni avaz”, da je vođa mafijaške organizacije Zijad Zika Turković vodio razgovore s generalnim sekretarom SDA i delegatom u Domu naroda Parlamenta FBiH, jučer su novinari “Avaza” zatražili komentar od Amira Zukića.

Zukić je u razgovoru za “Dnevni avaz” potvrdio da je imao kontakte s Turkovićem. No, on cijeli slučaj tretira kao posljedicu dobrosusjedskih odnosa, iako dokazi istražitelja u spisu Tužilaštva BiH bacaju posve drugačije svjetlo na te odnose.

“Slobodna Bosna”, naime, objavila je da, s obzirom na prisne, intenzivne i raznovrsne višegodišnje veze koje je imao sekretar Zukić s optuženim Turkovićem, “bh. javnost s nestrpljenjem očekuje prezentaciju sadržaja presretnutih i snimljenih telefonskih razgovora koje je vodio spomenuti dvojac u vezi sa uslugama koje su činili jedan drugom“. Posebno će, tvrde, biti zanimljiva podjela i način realizacije posla koji su dogovarali na dan općih izbora u BiH prošle godine, te cijene i način plaćanja.

Zukić je u izjavi za “Avaz” naglasio da su kao komšije on i Turković “imali brojeve mobitela jedan od drugoga i da su razgovarali“.

Na osnovu toga sam ja dao izjavu pred organima SIPA-e i sav svoj kontakt s njim objasnio. Sve što sam izjavio vezano za moj kontakt s Turkovićem izjavio sam i pred organima SIPA-e. Moj kontakt s njim se odvijao zato što nam se kuće nalaze u blizini. Svi su moji odnosi i problemi vezani samo za odnos susjednih objekata. Ni u kakvim istražnim radnjama se ne spominje moje ime, niti sam zaokupljen time. Turković dokazuje svoju nevinost, a Tužilaštvo krivnju. Ako još šta mogu pomoći, ja sam dostupan organima gonjenja i dajem podršku pravnoj državi da sve dokaže i istraži” – kaže Zukić.

Odgovarajući na pitanje kako komentira činjenicu da, kako tvrdi SB, postoji snimak njihovog razgovora o poslovnim odnosima te da je on dio dokaznog materijala, Zukić ističe da je, zaista, postojala ponuda s Turkovićeve strane.

Mjesec dana prije izbora Turković je nudio jedno plakatno mjesto (za potrebe kampanje SDA, op. a.), negdje na privatnoj zemlji, da bez dozvole bude postavljeno, ali nikakav angažman nije postignut. Ništa od toga nije bilo… Nismo imali poslovnih odnosa. Ranije su mediji pisali oko izgradnje stanova i drugih biznisa. Sve su to insinuacije. Ponavljam, nikakvih mi poslovnih odnosa nismo imali” – uvjerava nas Zukić.

Upitan kako je moguće da je razgovarao s Turkovićem na dan općih izbora u BiH 3. oktobra kada se Turković već nalazio u zatvoru, Zukić je negirao da se se optuženikom čuo tog dana i naglašava da su razgovarali, ali prije Turkovićevog hapšenja.

 

Informer.ba