Svijet Vijesti

Amnesty International oštro osudio nasilje u Splitu

Reagirajući na nasilje počinjeno protiv učrsnika Povorke ponosa u Splitu, održane pod nazivom “Različite obitelji, jednaka prava”, koja je zbog nasilja morala biti prekinuta, programske direktorica Amnesty Internationala (AI)za Evropu i središnju Aziju Nicola Duckworth u subotu je izjavila kako je “sramota da je policija propustila na odgovarajući način zaštititi učesnike današnje povorke“, stoji u saopćenju AI-ja.

Sramota je da je policija propustila adekvatno zaštiti učesnike današnje povorke. Vlasti moraju odmah provesti istragu o današnjim događajima. Policija mora poslati savršeno jasnu poruku da je nasilje utemeljeno na diskriminaciji kazneno djelo i da se ono neće tolerirati“, navodi se u saopćenju.

Hrvatske vlasti moraju djelovati kako se ovakvo što ne bi ponovilo u budućnosti. Prvi korak prema tom cilju činila bi jasna izjava političkih vođa da svako ima pravo na mirne proteste i izražavanje svog identiteta“, naglašava AI.

Prema riječima jednog od organizatora povorke s kojim je razgovarao predstavnik Amnesty Internationala, najmanje pet sudionika Pridea ozlijeđeno je kad su protivnici parade na njih počeli bacati kamenje i druge predmete. Jedan je sudionik hospitaliziran s ozljedom glave, stoji u saopćenju, koje prenosi i Amnesty International Hrvatska.

Prema posljednjim informacijama objavljenim na vanrednoj konferenciji za novinare splitsko-dalmatinske Policijske uprave u subotu navečer, policija je uhapsila 137 osoba, među kojima 25 maloljetnika koji su izazivali izgrede na prvom splitskom Prideu.

Tokom Gay Pridea, održanog u središtu grada od 14 do 16.30 sati, ozlijeđeno je osam osoba. Među njima su bili novinari, policajci i jedan prosvijednik koji je ozlijeđen tokom policijske intervencije. Zbog toga će se, kako je izvijestila policija, provesti istraga.

Nakon završetka parade policija je ličnim policijskim vozilima do autobusa prevezla
80 pripadnika Gay Pridea, a potom su njima prebačeni do svojih kuća.

 

Informer.ba