Izdvojeno Svijet Vijesti

“Amnesty International” pozvao na hapšenje Georgea Busha zbog mučenja u Guantanamu

Međunarodna agencija za zaštitu ljudskih prava “Amnesty International” pozvala je danas Etiopiju, Tanzaniju i Zambiju da zbog kršenja ljudskih prava uhapse bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha koji bi tokom sedmice trebao da posjeti ove afričke države.

Bush je tokom svoja dva mandata od 2001. do 2009. godine odobrio upotrebu raznih tehnika ispitivanja, uključujući i “simulaciju davljenja vodom” što “Amnesty” i druge organizacije smatraju torturom.

“Međunarodnim zakonom  predviđeno je da nema utočišta za odgovorne za torturu. Etiopija, Tanzanija i Zambija moraju da iskoriste priliku i ispune svoje obaveze i ukinu Georgeu Bushu imunitet koji je do sada uživao”, rekao je viši pravni savjetnik  “Amnestyja” Matt Polard.

U februaru su organizacije za zaštitu ljudskih prava saopštile da je Bush otkazao posjetu Švicarskoj zbog mogućnosti da protiv njega bude pokrenut pravni postupak.

Organizatori događaja saopštili su da je do otkazivanja Bushovog učešća došlo zbog bezbjednosnih razloga, a ne krivične prijave.

Očekuje se da će Bush tokom ove sedmice posjetiti Afriku radi podizanja svijesti o oboljenju raka u regionu.

 

Srna/Informer.ba