Svijet Udarno Vijesti

Amnesty International: U Libiji se trenutno provodi tortura brutalnija nego za vrijeme Gadafija

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesty International” (AI) saopštila je danas da, uprkos obećanjima, libijske nove vlasti nisu načinile napredak da zaustave upotrebu torture.

Prema navodima te organizacije, nekoliko pristalica svrgnutog i ubijenog dugogodišnjeg lidera Libijske Džamahirije Moamera el Gadafija je mučeno, a neki su i umrli u pritvorskim centrima kojima su upravljale naoružane milicije.

Prenoseći ocjenu AI, France press navodi da je organizacija “Ljekari bez granica” suspendovala aktivnosti u trećem po veličini libijskom gradu, Misrati, uz slične tvrdnje.

“Nekoliko zatvorenika je preminulo nakon mučenja u Libiji proteklih sedmica i mjeseci, usred raširene torture i maltretiranja osumnjičenih pro-Gadafijevih boraca i pristalica”, navodi Amnesty u saopštenju.

Organizacija je saopštila da su se njeni predstavnici sreli u Tripoliju, Misrati i manjim gradovima kao što je Garijan, sa zatvorenicima i da su na njima bili vidljivi tragovi mučenja, zadobijeni proteklih dana ili nedjelja.

Zatvorenici su rekli da su satima udarani bičevima, kablovima, plastičnim crijevima, metalnim lancima, štanglama i drvenim štapovima, kao i da su mučeni puštanjem struje.

“Torturu sprovodi zvanično priznate vojne ili bezbjednosne strukture, kao i brojne naoružane milicije koje postupaju izvan svakih zakonskih okvira”, tvrdi se u saopštenju.

Savetnica Amnestyja Donatela Rouvera rekla je nema saznanja da se vrše bilo kakve istrage o slučajevima mučenja.

Saradnici AI-ja su saopštili da su zatvorenici, i Libijci i stranci iz podsaharske Afrike, mučeni ubrzo posle zarobljavanja u zvanično priznatim centrima u mjestima kao što je Misrata.

Istovremeno, “Ljekari bez granica” saopštili su da obustavljaju svoje aktivnosti u tom gradu, u kom su, kako tvrde, zatvorenici mučeni tokom isljeđivanja i nije im pružana ljekarska pomoć.

“Naša uloga je da pružimo ljekarsku pomoć žrtvama rata i bolesnim zatvorenicima, a ne da zbrinjavamo iste pacijente između seansi mučenja”, rekao je generalni direktor te organizacije, christppher Stokes.

AFP podsjeća da su juče i UN izrazile zabrinutost zbog ponašanja milicija, za koje se tvrdi da nisu pod kontrolom prelaznih libijskih vlasti.

Govoreći pred Savjetom bezbjednosti UN, specijalni predstavnik za Libiju, Jan Martin, rekao je da su ovonedeljne borbe u gradu Bani Validu izazvane sukobom lokalnog stanovništva i jedne od “revolucionarnih brigada”.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuće je što obimno oružje i raznorazne oružane grupe nastavljaju da prete bezbjednosti zemlje a nekontrolisana pojava oružja izaziva brigu i u zemljama susjedima Libije.

Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj je, pak, navela da nove libijske vlasti nisu u stanju da kontrolišu bivše revolucinare, koji su se pretvorile u bande.

“Revolucinarne brigade” imaju desetine zatvorskih centara gdje se bez suda i istrage drži 8.500 ljudi, od kojih je većina pristalica Gadafija i porijeklom iz afričkih zemalja južno od Sahare.

“Moji saradnici dobijaju zabrinjavajuće informacije o tome šta se dešava u pritvorskim centrima koje su posjetili”, rekla je ona, pozivajući da se neodložno takvi centri predaju pod jurisdikciju libijskog tužilaštva i ministarstva pravde.

Bivši lider Libije uhvaćen je i ubijen kod njegovog rodnog grada Sirta, 20. oktobra prošle godine.

 

Tanjug/Informer.ba