BiH Udarno Vijesti

Amor Mašović na suđenju Karadžiću: Nakon pada Srebrenice ubijeno je 8.262 Bošnjaka

Prema podacima Instituta za nestala lica BiH, poslije pada Srebrenice u julu 1995. snage bosanskih Srba ubile su 8.262 Bošnjaka, a više od 6.600 tih žrtava, ekshumiranih iz masovnih grobnica u istočnoj Bosni, do sada je identifikovala Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP), posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću direktor Instituta Amor Mašović.

Karadžić je optužen za genocid nad srebreničkim Bošnjacima u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Broj srebreničkih žrtava, kako je naveo Mašović, ICMP procjenjuje na ukupno 8.100. Posmrtne ostatke 7.787 osoba pronađene u masovnim grobnicama Komisija je DNK analizom već povezala sa oko 22.000 uzoraka krvi koje su dale porodice nestalih.

“Dodatnih 166 posmrtnih ostataka nije moglo biti povezano ni sa jednim uzorkom krvi, što znači da rodbina stradalih nije dala krv ili da u tim porodicama niko više nije živ”, izjavio je Mašović.

Na spomen-zidu u Memorijalnom centru u Potočarima, po svjedokovim riječima, uklesana su imena 8.372 osobe čija je smrt povezana sa padom Srebrenice, kao i susjedne Žepe, u julu 1995.

Unakrsno ispitujući svjedoka, Karadžić je citirao zapisnik sa sastanka Predsjedništva BiH u ljeto 1995, na kojem se pominjao podatak o 3.000 nastradalih u Srebrenici.

Rekavši da mu to nije poznato, Mašović je naveo da “egzaktni podaci direktno iz masovnih grobnica” pokazuju da je “na 450 lokacija nađeno najmanje 6.700 kompletnih ili nekompletnih posmrtnih ostataka i da su porodice prijavile nestanak 8.262 lica”.

“Nažalost, polovina tih grobnica je sekundarna. Dijelovi tijela jednog čovjeka pronađeni su u četiri grobnice i, što je najgore, to tijelo još nije kompletirano”, naglasio je on.

Upitan da li zna šta je uzrok smrti ekshumiranih žrtava, Mašović je odgovorio da sva svjedočenja, dokazi i indicije govore o tome da su one usmrćene na nezakonit način. Svjedok je upitao optuženog zašto bi, inače, primarne grobnice bile naknadno otkopavane, tijela žrtava “drobljena buldožerima” i premještana u sekundarne grobnice.

Karadžić je, kao i tokom ispitivanja jednog ranijeg svjedoka, ustvrdio da je Mašović izjavio da su osobe koje su još žive identifikovane kao žrtve iz Srebrenice zato što su njihovi “amputirani udovi“ pronađeni u masovnim grobnicama.

Mašović je odgovorio da njegova izjava nema nikakve veze sa masovnim grobnicama srebreničkih žrtava, već sa otkopavanjem do kojeg je došlo greškom – ekshumacijom pokopanih amputiranih udova i mrtvorođene djece iz obližnje bolnice na jednom groblju u Sarajevu.

Na pitanje da li je izjavio da je u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjeno “najmanje 500” ljudi koji nisu stradali u Srebrenici, svjedok je odgovorio da to nije tačno i da niko to nikada nije utvrdio.

Rekao je, međutim, da je u Potočarima pokopano i oko 70 rođaka srebreničkih žrtava koji su stradali na drugim mjestima, ali da oni nisu na spiskovima ubijenih poslije pada Srebrenice.

Mašović je kao nevjerovatnu odbio i Karadžićevu tvrdnju da su u masovnim grobnicama sahranjeni i vojnici ABiH koji su stradali tokom prethodnih ratnih godina.

Suđenje Karadžiću – koji je, osim za zločine u Srebrenici, optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu te uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce – biće nastavljeno u srijedu, 11. aprila.

 

Birn/Infoormer.ba