Izdvojeno Politika Vijesti

Analiza protesta Vlade RS-a: Evo kako su na forumima i Facebook grupama djelovali Bošnjaci i izazvali JMBG revoluciju

Kada se analizira stanje na internetskim društvenim mrežama povodom protesta u Sarajevu i pozivima za organizovanje protesta u Banjoj Luci, može se zaključiti: na internet forumima i Facebook grupama, najaktivniji su bili članovi s bošnjačkim imenima, tvrdi Vlada RS-a

Vlada Republike Srpske (RS) u informaciji koju je pripremila za posebnu sjednicu entitetskog parlamenta, 14. juna, ponovo optužuje sigurnosne strukture FBiH i BiH za nedjelovanje 6.juna, prilikom protesta građana u Sarajevu, te iznosi tvdnju da su „iskazane iste slabosti i u lancu komandovanja, kao i prilikom terorističkog napada na Ambasadu SAD-a“.

– Manjkavosti bezbjednosnog sistema ponajviše su pogađale predstavnike RS-a koji su već dugo i kontinuirano izloženi raznim pritiscima i prijetnjama u Sarajevu samo zbog toga što ostvaruju svoje aktivnosti u skladu s Ustavom BiH. Samim tim oni su smetnja pokušajima unitarizacije BiH, što bi bilo suprotno njenom međunarodnopravnom i ustavnom određenju – tvrdi se u informaciji.

Vlada RS-a dodaje i da se „pokazalo da bezbjednosni sistem ne funkcioniše, te da ne postoji neophodna bezbjednost srpskih predstavnika u bh. institucijama tokom njihovog rada u Sarajevu“.

Ponavljaju se tvrdnje da su srpski poslanici bili „zatočeni“, a poslanici političkih partija sa sjedištem u Sarajevu, nesmetano ulazili i izlazili iz zgrade parlamenta BiH.

U dokumentu, koji je naslovljen kao „Informacija o političko-bezbjednosnim aspektima dešavanja u vezi s blokadom objekata institucija BiH u Sarajevu“, je navedeno i „djelovanje MUPRS-a“ tokom tih dešavanja u Sarajevu i o ostvarenim kontaktima s drugim sigurnosnim agencijama u BiH.

Iako se protelih dana od nekih zvaničnika u RS-u moglo čuti da su tog 6. na 7.juni pripadnici policije RS-a učestvovali u „deblokadi“, u informaciji Vlade RS-a se precizira da su „deblokadu zgrade institucija BiH i evakuaciju osoba izveli pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i Jedinica za podršku MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a tuzlanskog kantona i MUPZDK-a“.

Navodi se i šta je tog dana pisano na društevnim mrežama.

-Aktivnosti koje su na društvenim mrežama započele dan ranije (5.juna) kulminirale su 6.juna, u vremenu kada se pojavio poziv građanima Banje Luke da se organizuju i solidarnim protestima pruže podršku protestantima u Sarajevu. Kada se analizira stanje na internetskim društvenim mrežama povodom protesta u Sarajevu i pozivima za organizovanje protesta u Banjoj Luci, može se zaključiti: na internet forumima i Facebook grupama, najaktivniji su bili članovi s bošnjačkim imenima i/ili „čudni“ Facebook i Tviter nalozi;. izrazitu aktivnost imalo je nekoliko pojedinaca i članovi pojedinih organizacija, bezuspješno su pokušali da animiraju proteste u Banjoj Luci i Beogradu;. nekoliko e-mail adresa za informacije i podršku protestima su bile adrese zvaničnih institucija BiH, adrese poznate Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, evidentirani su pojedini novinari iz Sarajeva koji su prednjačili u širenju dezinformacija prema RS-u, a i na društvenim mrežama RS-a, evidentirane su najaktivnije osobe sa sličnim aktivnostima. Određeni broj profila koji su javno podržavali i pozivali na proteste u Banjoj Luci su lažni profili koje su vjerovatno formirale osobe iz FBiH, što se može vidjeti iz spiska njihovih prijatelja (profili su nakon toga ili zaključani ili obrisani) – navela je Vlada RS-a u informaciji dostavljenoj poslanicima Narodne skupštine za posebnu sjednicu zakazanu za petak.

Također se dodaje i da je „u blizini Narodne skupštine primijećena grupa od desetak građana, pripadnika pojedinih organizacija koja se razišla nakon legitimisanja članova grupe”.

-Drugih okupljanja niti protesta u RS-u nije bilo – stoji u Vladinoj informaciji.

Fena/Informer.ba