BiH Top Vijesti

Arnautović: Do 15.00 sati glasalo 1.164.261 birača, izlaznost 35 posto

Anadolu Agency

Na redovnim biračkim mjestima u sklopu Općih izbora u Bosni i Hercegovini do 15.00 sati glasalo je 1.164.261 birača ili 35 posto, što je, prema ocjeni Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH), zadovoljavajući odziv, odnosno izlaznost.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je još jednom pozvao sve državljane Bosne i Hercegovine s biračkim pravom, koji dosada nisu izašli na glasanje da to učine i iskoriste svoje demokratsko pravo do 19.00 sati, do kada su biračka mjesta otvorena.

– Nažalost, imali smo situaciju da je birač preminuo na biračkom mjestu. To se desilo na biračkom mjestu na Grbavici u Sarajevu – kazao je Arnautović na pres-konferenciji na kojoj je predstavljen tok izbornog procesa do 15.00 sati.

Dodao je kako su u vezi s tim, bila privremeno zatvorena biračka mjesta – 139A015 i 139A014, MZ ‘Grbavica I’ te da će glasanje na tim biralištima biti produženo za dva sata.

Po njegovim riječima, CIK BiH je dosada zaprimio 35 prijava/prigovora koji su u međuvremenu dostavljeni općinskim/gradskim izbornim komisijama.

Istovremeno, za kršenje izborne šutnje evidentirane su 23 prijave/prigovora, a kada se radi o sigurnosnim aspektima, agencije za provedbu zakona evidentirale su, odnosno prijavile ukupno 31 događaj, od čega sedam za remećenje javnog reda i mira i dva krivična djela.

Referirajući se na medijske upite za osnovne izborne jedinice Doboj i Zvornik, Arnautović je kazao da je do prekida u radu biračkog mjesta 083B034 od 08.10 do 09.00 sati došlo usljed svađe jednog posmatrača i člana Biračkog odbora.

– Samo dva prigovora je primila Gradska izborna komisija Zvornik do 15.30 sati i u ovoj osnovnoj  izbornoj jedinici, prema našim saznanjima, nema vanrednih dešavanja – precizirao je.

Predsjednik CIK-a BiH je u kontekstu osnovne izborne jedinice Doboj podsjetio na incident/konflikt jednog od birača s posmatračem OSCE-a (ODIHR-a), navodeći da je ova izborna jedinica do 15.30 sati zaprimila tri progovora.

CIK BiH, kako je kazao, ne raspolaže informacijama o vanrednim dešavanjima u drugim izbornim jedinicama, osim tekućih, manjih problema koji se ‘u hodu’ riješavaju u koordinaciji s izbornim komisijama.

Naveo je, također, kako za biračko mjesto 007B051 u Bosanskom Novom, koje danas nije otvoreno, nema novih informacija, te da se u rješavanje situacije u vezi s izbornim nezakonitostima (pokušaj unošenja popunjenih glasačkih listića) uključeni su policija i Tužilaštva.

U osvrtu na rad izborne administracije, Arnautović je kazao kako glasanje i brojanje glasova nadzire više od 60.000 akreditiranih posmatrača.

 

Fena/Informer.ba