BiH Vijesti

Arnautović: U općini Novi Grad u RS jedno biračko mjesto još nije otvoreno za glasanje

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović je na prvoj izbornoj pres-konferenciji kazao da, nažalost, jedno biračko mjesto, Hozići 007B051, u općini Novi Grad u Republici Srpskoj, na kojem je registrovano da glasa 465 birača, još uvjek nije otvoreno za glasanje.

Arnautović je kazao da konkretnu pisanu informaciju od Gradske izborne komisije Novi Grad nisu još uvijek dobili, jer su i oni na terenu.

– Ono što smo saznali u telefonskom razgovoru  s predsjednikom Gradske izborne komisije jeste da je na navedenom biračkom mjestu tokom provjere glasačkih listića prije planiranog otvaranja biračkog mjesta konstatirano da je već obilježeno 50 glasačkih listića za sve nivoe vlasti koji se biraju – pojasnio je Arnautović.

Po njegovim riječima, u ovaj problem su se uključile strukture policije i tužilaštva i to biračko mjesto još nije otvoreno.

– CIK BiH će, u skladu sa članom 14 tačka 2 Izbornog zakona BiH vjerovatno donijeti odluku o odgađanju izbora na tom biračkom mjestu, o čemu će javnost biti na vrijeme informirana – naveo je Arnautović.

Inače, dodao je on, ukupno su formirana 5.903 biračka mjesta – 5.418 redovnih biračkih mjesta; sedam biračkih mjesta u odsustvu ili lično (radi se o raseljenim licima unutar BiH); 105 biračkih mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima; 352 mobilna tima te 21 biračko mjesto u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u 15 država.

Kazao je da pojedina biračka mjesta u BiH nisu otvorena tačno u 7.00 sati, a razlozi su uobičajeni kao i na ranije održanim izborima – nisu na vrijeme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mjesta, nedolazak ili kašnjenje članova biračkog odbora i tome slično.

Uskoro video !!!

 

Fena/Informer.ba