Politika Udarno Vijesti

Ashton: EU želi spriječiti konflikt u BiH

Evropska unija želi spriječiti konflikt i pomoći rješenje u Bosni i Hercegovini, izjavila je jučer u Evropskom parlamentu Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Ona je na plenarnom zasjedanju Parlamenta EU u Strazburu govorila o glavnim aspektima vanjske i sigurnosne politike Unije, spominjući posebno angažman novoosnovane Službe za vanjske poslove EU u BiH i na Balkanu.

Služba je naša sila kojom želimo spriječiti i rješavati konflikte. Spomenut ću samo dva. Važan je naš angažman u Srbiji i na Kosovu. Zato je važno da se uključimo u BiH i s liderima, kako bismo ih natjerali da prestanu gledati samo svoju zajednicu, a da počnu misliti na državu i da počnu gledati prema Evropskoj uniji – kazala je Ešton.

Tokom rasprave u Parlamentu, a nakon izlaganja Ešton, govorio je i slovenski parlamentarac Jelko Kacin, koji je pohvalio njenu izjavu vezanu uz Bosnu i Hercegovinu, ali i uputio oštar zahtjev za imenovanje novog šefa Delegacije EU u Sarajevu.

Pohvalio bih rado vašu izjavu o BiH. Lijepo ste govorili, ali niste još imenovali šefa delegacije Evropske unije u Sarajevu. Imenujte ga što je prije moguće, jer se neimenovanje koristi za provokacije i pokušaje dezintegracije Bosne, koji dolaze kako iznutra tako i svana, od susjeda – poručio je Kacin tokom zasjedanja, piše ljiljan.

 

Informer.ba