Svijet Vijesti

Assange: Facebook je najveća mašinerija za špijuniranje

Osnivačc Wikileaksa Julian Assange optužio je “Facebook”, ali i kompanije poput “Googlea i Yahooa” da aktivno pomažu američkim obavještajnim mrežama da špijuniraju građane.

“Facebook je najgora mašinerija za špijuniranje koja je ikada smišljena. To je najobuhvatnija svjetska baza podataka o ljudima, njihovim odnosima, imenima, adresama i komunikaciji, a sve to se nalazi u SAD i američke obavještajne agencije imaju tome pristup,” rekao je Assange u intervjuu za “Russia Today.”

Po njegovim riječima, Facebook, Google i Yahoo imaju ugrađene programe koji američkim obavještajnim agencijama omogućavaju pristup njihovim bazama podataka.

Da li američki obavještajci upravljaju Facebookom? Ne, ali američke obavještajne agencije mogu da vrše pravni i politički pritisak na njega“, objasnio je on.

On je naveo da bi ovim kompanijama oduzimalo vrijeme i novac da agencijama omogućavaju pojedinačni pristup dosijeima po nalogu suda i da su zato omogućile da taj proces bude automatski, preko “interfejsa.”

“Svi treba da znaju, da kada dodaju prijatelje na Facebook, u stvari besplatno rade za američke obavještajne agencije, gradeći njihove baze podataka,” rekao je on.

On je, takođe, rekao da dokumenti koje je objavio Wikileaks nisu najvažniji dokumenti koji postoje i apelovao na građane da ne vjeruju informacijama medija da je sve sadržano u njima.

Mi smo objavili tajne, povjerljive materijale, ali nismo imali najpovjerljivije telegrame koji su zaista ozbiljni i neprijatni” za vlasti, rekao je on u intervjuu objavljenom na sajtu “Russia today.”

Srna/Informer.ba