Politika Udarno Vijesti

Audio-zapis razotkrio Inzka

Na web stranici Instituta za mir u Vašingtonu ima audio-zapis na kojem se može jasno čuti da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko najavio da će povući suspenziju odluke Centralne izborne komisije (CIK) o izboru čelnika u FBiH, iako sada negira da je to ikad rekao.

Sada je Dom kompletan i već sada, u petak, kada se vratim u Sarajevo, sastaće se i Upravni odbor ambasadora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) i postoji mogućnost da će odluka o suspenziji odluke CIK-a biti povučena. Tada ćemo imati mogućnost da federalna vlada preuzme odgovornost šta će uraditi, da li će ići ponovo na Ustavni sud ili će tražiti da im se izglasava povjerenje. Ne želim ići u te detalje, ali odluka koju sam ja donio će definitivno biti povučena“, rekao je Incko na predavanju u utorak prošle sedmice, a što se može čuti na audio-zapisu na stranici:

http://www.usip.org/newsroom/multimedia/audio/deep-political-crisis-in-b… , a na satnici 1:17:30.

Inače, “Nezavisne” su nevezano za to predavanje dobile informaciju od diplomatskog izvora iz Brisela da se od Incka traži da ukine tu odluku. Međutim, Incko je u subotu sve negirao.

Trenutno od povlačenja odluke nema ništa, a o tome šta su rekli briselski izvori ne znam ništa. Ne razumijem ko je rekao da ću to učiniti, jer iz Brisela sa mnom o ovom pitanju niko nije razgovarao“, rekao je Incko u svom demantiju.

Međutim, Incko je izgleda zaboravio da je sam rekao da će to učiniti i to samo nekoliko dana ranije. Na pitanje iz publike Majka Keneta da li je miješanje visokog predstavnika u izborni proces u FBiH ometanje direktne demokratije, Incko je objasnio probleme u FBiH u vezi sa konstituisanjem nove vlade i Doma naroda FBiH i rekao da je međunarodna zajednica razmišljala šta učiniti tim povodom.

Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona, prvi nam je posvjedočio da Incko ne govori istinu, jer je i sam bio prisutan na ovom predavanju. Kesić je istakao da je Incko nekoliko puta spominjao da će povući tu odluku. Takođe, još dva sjedoka su nam potvrdila da je to Incko rekao, a što sada možemo i čuti na audio-zapisu.

Komentarišući takva ponašanja Incka, Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a, smatra da je on napravio svjesno ogromnu grešku suspendovanjem odluka CIK-a, a sada namjerno obmanjuje javnost da nije dobio nalog od Brisela da odluku ukine.

Vjerujem da je EU od njega tražila da to uradi jer on isključuje Hrvate, a to se ne može dobro završiti. On sada pravi oko toga mutnu priču i kupuje vrijeme za one koji generišu visoki napon na kojem radi OHR“, kaže Vasić.

Svetozar Pudarić, predsjednik Glavnog odbora SDP-a, koji je izabran za potpredsjednika FBiH, kaže da ne želi komentarisati spekulacije.

Odrediću se prema onom što bude zvanično. Samo znam da ne postoji nikakav razlog ni formalni ni suštinski da dođe do ponovnog formiranja bilo rukovodstva ili Vlade FBiH“, rekao je on.

Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS-a, kaže da to govori u kojoj konfuziji se nalazi Incko.

On je raspet između onoga što govori SAD i EU, i u Americi je dobio signal za nešto drugo od onog što mu govore iz EU i to govori i o problemu pozicije u kojoj se on nalazi“, ističe Ćuzulan.

Branislav Borenović iz PDP-a smatra da je to još jedan u nizu dokaza da OHR treba zatvoriti.

Mi nećemo komentarisati dešavanja u FBiH, ali principijelno je jasno da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik treba da ode“, rekao je Borenović.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, nam je prekjuče rekao da je i on čuo da Incko treba da poništi tu odluku, ali da ne zna detalje.

Jedino ispravno bi bilo da Incko poništi tu odluku i vrati sve u okvire Ustava i zakona. U slučaju da to ne učini, BiH će ući u veliku političku krizu iz koje ne vidim kraj“, rekao je Čović, prenosi ljiljan.

 

 

Informer.ba