Region Udarno Vijesti

Australija odbila da izda vize Mati Bobanu i Biljani Plavšić

Mate Granić, tadašnji ministar inostranih poslova Hrvatske, u razgovoru sa Piterom Galbrajtom, američkim ambasadorom u Hrvatskoj, rekao je ambasadoru da je planirani “duži odmor” Mate Bobana, predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne, otkazan.

Naime, kako stoji u depeši od 4. januara 1994. godine, koja je iz Zagreba odaslana u Vašington, a koju je objavio internet sajt Vikileaks, stoji da je Boban trebalo da ode u Australiju, ali je to otkazano jer nije dobio australijsku vizu.

Nakon što smo kontaktirali australijsku ambasadu, Mark Higi, prvi sekretar Ambasade, nam je rekao da australijske vlasti Bobana smatraju ‘kontroverznim posjetiocem’, te da njegov boravak u Australiji ‘ne bi bio u interesu njihove javnosti’. Kako bi konkretno pojasnio stav australijske vlade, Higi je rekao da bi Bobanov dolazak ‘uznemirio bh. Srbe i muslimane’, koji trenutno žive u Australiji”, stoji u depeši.

Higi je tada dodao da je australijska ambasada odbila i vizu Dobroslavu Paragi iz sličnih razloga, ali je naglasio da je Bobanu viza odbijena i djelimično zbog Biljane Plavšić, jer je australijska vlada na ovaj način željela da izbalansira prethodno odbijanje vize Biljane Plavšić, koja je takođe aplicirala za australijsku vizu.

Sekretar australijske ambasade je dodao da je Boban aplicirao samo godinu dana ranije, prije izbijanja konflikta, viza bi mu sigurno bila odobrena.

Granić je ambasadoru Galbrajtu rekao da se Boban još nada da bi na svoj “duži odmor” mogao i u SAD, te je Granić “nezvanično” pitao ambasadora da mu ambasador “nezvanično” odgovori da li bi SAD dale vizu Bobanu (podsjećanja radi, američka ambasada je Bobanu izdala A-1 vizu kako bi prisustvovao mirovnim pregovorima u Njujorku).

Ambasador Galbrajt u depeši navodi da, kada mu je Granić prvi put spomenuo Bobanov “duži odmor“, vjerovali su da na taj način žele da ga “sklone s puta“.Prenose Nezavisne novine.

Galbrajt u depeši još navodi kako su svi svjesni da bi Boban u nekom momentu mogao biti optužen za ratne zločine, iako niko još ne zna postoje li dokazi za to.

Vjerujemo da bi se situacija na terenu popravila kada bi za Bobana pronašli neku drugu ‘destinaciju za odmor’. Australija je bila idealna destinacija, jer je suviše daleko, ali i u SAD postoje ‘zabačena mjesta’ za odmor“, zaključuje Galbrajt u svojoj depeši.

Informer.ba