Region Vijesti

Austrija i Hrvatska štitile ratne zločince

Austrija godinama ne procesuira nacističke ratne zločince zbog čega je najtraženiji među njima šef ustaške policije Milivoj Ašner umro nekažnjen, dok hrvatska diplomatija i pravosuđe na tom slučaju nisu radili ništa, ocijenio je u izjavi Srni direktor Margelovog instituta Alen Budaj.

Austrija godinama ne procesuira nikakve nacističke ratne zločince i postavlja se kao zaštitnik nacista. Iz tog razloga je Ašneru pružila izvrsno utočište i zaštitu. Hrvatska je, s druge strane, nevoljno pokrenula proces protiv njega, ali su njena diplomatija i pravosuđe taj slučaj stavile u zapećak. Hrvatske vlasti su krive što je umro nekažnjen “, rekao je Budaj.

Budaj kaže da je Austrija pružila utočište Ašneru uprkos Interpolovoj potjernici, istakavši da je i nekadašnji koruški guverner Jerg Hajder bio njegov kućni prijatelj koji je činio sve da Ašner nikada ne bude izručen Hrvatskoj.

Budaj, koji je jedan od istražitelja Centra “Simon Vizental”, istakao je da je bilo poznato da je Ašner bio zločinac o čemu je postojala dokumentacija, ali da su hrvatske vlasti dozvolile da on 2004. godine nesmetano ode u Austriju nakon što je Budaj otkrio da živi u Daruvaru, mjestu u kojem je rođen.

Hrvatsko pravosuđe i policija bili su veoma angažovani na izručenjima bivšeg premijera Ive Sanadera i generala Vladimira Zagorcam, ali se nikada nisu angažovali da bude procesuiran ratni zločinac koji je pobio na stotine Srba, Jevreja i drugih naroda koje je proganjao dok je bio šef ustaške policije“, upozorava Budaj.

Prema njegovim riječima, Milivoj Ašner je mogao da bude izručen Hrvatskoj, nakon što je izgubio austrijsko državljanstvo kada je aplicirao da dobije hrvatsko. Budaj  je ocijenio i da je bio sposoban za suđenje iako su Austrijanci tvrdili da nije i da zbog toga ne može biti izručen niti mu se može suditi.

Budaj je istakao da je Ašner, kao šef ustaške policije, bio odgovoran za masovno ubistvo Srba, Jevreja i drugih naroda u Požegi, jer su, kako je to obrazložio, “bili opasni”.

Ašner je 1941. godine riješio `srpsko pitanje` na području grada Požege i požeške kotline u tadašnjoj NDH. U Požegi je postojao sabirni koncentracioni logor odakle su Srbi njemački vagonima prevoženi u Srbiju. Kada su se njemačke vlasti pobunile da se dovodi previše Srba, ustaše su obustavile deportacije i preostale su likvidirali“., kaže Budaj.

On je dodao da je riječ o Srbima sa Kozare i domaćem srpskom stanovništvu.

Budaj napominje da Hrvatska ništa nije učinila da bi se pred čitavim svijetom pokazala kao antifašistička već je pustila da slučaj “Ašner” završi na ovakav način.

Na mjestu sabirnog logora u Požegi bio je spomenik koji je srušen 1991. godine i danas ništa ne ukazuje da je tu bio logor.

Bivši šef ustaške policije u Slavonskoj Požegi Milivoje Ašner, jedan od najtraženijih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, preminio je u Klagenfurtu u 98-oj godini. Direktor tamošnjeg “Karitasa” Viktor Umelko rekao je da je Ašner umro još 14. juna u “Karitasovom” domu.

Ašner, koji je bio na popisu deset najtraženijih ratnih zločinaca Centra “Simon Vizental” iz Jerusalima, bio je odgovoran za progone i deportacije stotina Srba, Jevreja i Roma tokom Drugog svjetskog rata. Po završetku Drugog svjetskog rata sklonio se u Austriju, gdje je uzeo novo ime Georg.

 

Srna/Informer.ba