Izdvojeno Region Vijesti

Austrija odobrila izručenje, Sanader najavio žalbu

Nakon dvosatne sjednice Zemaljski sud u Salzburgu odlučio je da nema pravnih prepreka za izručenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Hrvatskoj, izvijestio je u ponedjeljak, nakon završetka sjednice, Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan.

“Sutkinja Zemaljskog suda u Salzburgu ustvrdila je i donijela odluku da je izručenje Sanadera Hrvatskoj moguće”
, kazao je Werner Suppan.

Kako se radi o prvostupanjskoj odluci, Suppan je najavio žalbu na tu odluku, jer tvrdi da Sanader u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje. Za podnošenje žalbe ima rok od 14 dana.

Nasuprot Sanaderovim odvjetnicima, hrvatski predsjednik Ivo Josipović uvjeren je da će Sanader, kada mu se bude sudilo u Hrvatskoj, imati pošteno suđenje.

“Ja sam uvjeren da svatko, pa i bivši premijer Sanader, može u Hrvatskoj imati pravedno suđenje. Uostalom, to suđenje će biti pod velikom lupom ne samo hrvatske, nego i međunarodne javnosti. Ja sam uvjeren da će naše pravos

uđe – ne govorim o kakvoj presudi, dakle o vrsti presude – ali donijet će sigurno zakonitu i pravednu presudu”, ocjenjuje Josipović.

Sanaderova nasljednica u premijerskoj fotelji i na čelu vladajućeg HDZ-a Jadranka Kosor ogradila se od komentara, pozivajući se na trodiobu vlasti.

“Ja o tome dakako ne mogu ništa reći. Ja sam čelnica izvršne vlasti. Sve o čemu pitate je u rukama pravosuđa, a kao što znate hrvatsko pravosuđe je potpuno neovisno”, ustvrdila je Kosor.

Svi Sanaderovi procesi

Podsjetimo, bivši hrvatski premijer je u pritvoru u Austriji od 10. prosinca prošle godine, a u Hrvatskoj ga se sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlasti, odnosno za sudjelovanje u velikim slučajevima korupcije koje pokriva čak pet istraga.

Tereti ga se da je preko marketinške tvrtke ‘Fimi media’ izvlačio desetke milijuna kuna iz javnih poduzeća, kao i za pogodovanje tvrtki ‘Dioki’ riječkog tajkuna Roberta Ježića da – iako je ‘Dioki’ bio u dugu prema Hrvatskoj elektroprivredi – i dalje od njih dobija struju pod povoljnijim uvjetima.

Iako se Sanadera u Austriji istraživalo zbog sumnje u pranje novca temeljem prijave jedne tirolske banke, i i bila mu je blokirana imovina u Austriji, njegov hrvatski odvjetnik Goran Suić kaže kako je ta istraga zaključena povoljno po njegovog klijenta, a sredstva, većinom novac na računima, deblokirana.

“Dobili smo odluku Odjela za korupciju Državnog odvjetništva Republike Austrije koji je deblokirao sredstva na računima gospodina Sanadera, iz razloga što je u provedenoj istrazi utvrđeno da u njegovom ponašanju nema nikakvih nezakonitosti i nepravilnosti”
, navodi Suić.

Međutim, Sanader je i dalje predmet interesa posebnog povjerenstva za ‘Hypo banku’ koruškog pokrajinskog parlamenta. Oni istražuju propast austrijske centrale ‘Hypa’, koju se potom moralo sanirati novcem austrijskih poreznih obveznika.

Test hrvatskog pravosuđa

Nitko ne želi špekulirati kada bi Sanader mogao doći u Hrvatsku. Naime, njegovi odvjetnici se, osim Visokome sudu u Linzu , mogu žaliti austrijskom Vrhovnom te Ustavnom sudu. Slučaj bi mogao potrajati i godinu i pol dana, koliko je primjerice trajalo izručenje Vladimira Zagorca.

Politički analitičar Davor Gjenero za naš radio ne vidi neku unutarnjepolitičku težinu ove sudske odluke o Sanaderu, ali je zato smješta u kontekst argum

enata u korist završetka pregovora o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji.

“Današnja presuda za hrvatsku političku arenu ima samo jedno značenje, a to je da austrijsko pravosuđe ovom odlukom procjenjuje kako Hrvatska zadovoljava kriterije za zatvaranje poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava, i ništa drugo”
, smatra Gjenero.

Politički analitičar Ivan Rimac procjenjuje u izjavi za javni radio da Sanader do izbora neće stići u Hrvatsku, pa da neće imati preveliku ulogu u izbornoj kampanji.

“Ali svako vraćanje Sanadera u medije, pa čak i ovako sa iščekivanjem u kojoj je fazi njegovo izručenje, može potencijalno predstavljati osnovicu za obračune između HDZ-a i Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i – da tako kažem – dodavanje HDZ-u izvjesnih krivica koje se vezuju za Sanadera”
, ocjenjuje Rimac.

Nasuprot njemu, politički analitičar Višeslav Raos u izjavi za naš radio misli da šefica HDZ-a Jadranka Kosor može imati više koristi od odluke o izručenju Sanadera nego oporbeni socijaldemokrati.

“Iako je ‘slučaj Sanader’ već jako naštetio HDZ-u, ja mislim da oporba ne može baš puno profitirati ukoliko bude opet izvlačila ‘slučaj Sanader’! A Jadranki Kosor ovo može ići u korist. Naravno da je stigma na stranci, ali u kontekstu sastavljanja lista za izbore ona ima jedan dobar argument za rješavati se kadrova koji možda njoj nisu posebno skloni, i – naravno – pozornost javnosti će biti na tome”
, zaključuje Raos.

 

RSE/Informer.ba