BiH Izdvojeno Vijesti

Austrija želi da BiH što prije postane članica EU

Austrija želi da BiH što prije postane punopravna članica EU porodice, izjavio je državni sekretar u Saveznom ministarstvu inostranih poslova i evropskih i internacionalnih pitanja Austrije Wolfgang Waldner.

Tokom razgovora u Sarajevu sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem, Waldner je izrazio nadu da će BiH do kraja godine predati zahtjev za sticanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU, saopšteno je iz   ministarstva.

Istakavši istorijske veze i činjenicu da u Austriji živi veliki broj građana porijeklom iz BiH, Waldner je pozvao dvije zemlje na saradnju u okviru brojnih kulturnih projekata.

Ministar Alkalaj je upoznao sagovornika o  trenutnim prilikama u BiH i njenim spoljnopolitičkim prioritetima, te izrazio očekivanje da će nakon formiranja vlasti na nivou BiH biti ispunjeni svi postavljeni uslovi kako bi nastavila napredak na putu evroatlantskih integracija.

On je zahvalio za učešće austrijskih vojnika u misijama u BiH, a posebno za podršku Austrije u izboru BiH za nestalnu članicu Vijećasigurnosti UN za period 2010/2011. godina.

Ističući odličnu saradnju i međusobnu podršku dvije zemlje na međunarodnom planu, Alkalaj je ocijenio da je saradnju dvije zemlje potrebno dodatno unaprijediti, naročito u ekonomskoj oblasti.

 

Fena/Informer.ba