Region Vijesti

Babo ponovo na čelu Agrokomerca?

Fikret Babo Abdić po ko zna koji put je iz hrvatskog zatvora uzburkao duhove u Cazinskoj krajini.

On je, naime, sastavio “Predlog za preuzimanje i obnovu Agrokomerca”, koji je juče u Sarajevu predstavila njegova kćerka Elvira Abdić-Jelenović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH. Abdićev predlog upućen je na 870 adresa u BiH, od čega su 575 državne institucije na svim nivoima.

Elvira Abdić-Jelenović je objasnila da njen otac ne planira da provede ostatak života šetajući s unucima te da će ovo biti “njegova žrtva za Krajinu i BiH“.

Znajući za sve dosadašnje mjere koje je vlast preduzimala za “spas” “Agrokomerca” radeći na njegovom uništenju i slomu, kao njegov idejni tvorac želim da što prije sa dioničarima preuzmem firmu i obnovim proizvodnju” – poručio je Abdić.

On planira “Agrokomerc” da pokrene sa volonterima koji bi, kako je to kazala Elvira Abdić-Jelenović, sami pronašli sredstva za pokretanje proizvodnje.

Fikret Babo Abdić je u zatvoru u Puli odslužio dvije trećine zatvorske kazne za ratne zločine, pa su se stekli uslovi za podnošenje zahtjeva za prevremeni prekid izdržavanja kazne, što je njegova porodica i učinila.

O puštanju Abdića na slobodu Županijski sud u Karlovcu odlučivaće tek 26. septembra ove godine.

Ukoliko zahtjev porodice bude odbijen, Abdićevi planovi za budućnost “Agrokomerca” biće gotovo sigurno neostvarivi.

Inače, karijera Fikreta Abdića je započela kada je kao mlad, ambiciozan i gotovo patološki marljiv diplomirani inženjer na funkciji direktora Poljoprivredne zadruge u Velikoj Kladuši stvorio svoju životnu poslovnu viziju.

Odlučio je da na siromaštvu, zaostalosti, jadu i bijedi Cazinske krajine izgradi najmoćnije poljoprivredno i poslovno carstvo na prostoru socijalističke Jugoslavije – Agrokomerc oko koga je 1987. godine izbila čuvena afera.

Abdićev prijatelj, pobratim i stručni savjetnik, advokat i životopisac Hrvoje Šošić prvi je uz Fikretovog brata Hasana, ustao u njegovu obranu proglasivši se vodećim stručnjakom za spas Agrokomerca. U odbranu Abdića napisao je tri knjige o Agrokomercu koje predstavljaju žanrovski mješavinu biografske literature, političke analize i teorijske advokature.

Boravak u zatvoru, i sve izvjesniji raspad komunizma i bivše SFRJ stvorili su od Fikreta Abdića u razdoblju od 1987. do 1990. godine muslimanskog i medijskog junaka. Njegova politička slava dostigla je vrhunac kada je napustio i 1991. godine organizovao najveći muslimanski narodni zbor u Velikoj Kladuši, objavivši svoje pristupanje Stranci demokratske akcije (SDA) Alije Izetbegovića.

Afera “Agrokomerc”

Afera Agrokomerc iz 1987. godine je bio bankarski skandal koji je doveo do povećene stope inflacije u Jugoslaviji. Afera koju je jugoslovenska štampa uporedila sa Votergejt skandalom je bila vezana za Agrokomerc, giganta iz Velike Kladuše koji je proizvodio hranu.

Agrokomerc je zapao u sumnjive bankarske poslove jer je korporacija izdavala brojne visoke kamatne mjenice bez odgovarajućeg finansijskog kapitala. Direktor korporacije Fikret Abdić je izgubio finansijsku orijentaciju jer je kompanija izdala više od milijarde dolara mjenica bez pokrića. Problem je nastao kada je štampa provalila najveću ekonomsku aferu u bivšoj Jugoslaviji što je pokrenulo 250% veću stopu inflacije. Abdić je poslat na sud i to je jedan od najvažnijih događaja u Jugoslaviji kasnih osamdesetih godina dvadesetog vijeka.