BiH Top Vijesti

Bajramović o iskazima svjedoka odbrane u ‘slučaju Respiratori’

Braniteljica drugooptuženog u “slučaju Respiratori”, advokatica Marsela Bajramović, kazala je danas kako su u nastavku suđenja u ovom predmetu saslušana dva relevantna svjedoka.

– Danas ste imali priliku svi neposredno vidjeti i čuti, po našem mišljenju, dva vrlo pozvana i relevantna svjedoka u vezi sa samim uređajem respiratora, marke ACM812 A – izjavila je Bajramović po okončanju ročišta u Sudu BiH, u predmetu Novalić i drugi, na kojem su saslušana dva svjedoka koje je predložila odbrana drugooptuženog.

Istovremeno, istaknula je kako je odbrana osigurala, a Sud dozvolio da se izvrši i neposredna demonstracija, odnosno predstavljanje svih opcija/funkcija koje spomenuti model respiratora posjeduje.

Dodala je kako je to učinjeno od ovlaštenog servisera, inženjera koji već duže od 30 godina radi sa respiratorima različitih proizvođača i različitih modela, uključujući i konkretno model ACM812 A.

– Ono što je vrlo važno, čuli smo u konačnici njihovu namjenu, da ima modove za invazivnu i neinvazivnu ventilaciju, tako da je vrlo pogodan, praktičan i primjenjiv za razne vrste bolesnika, sve do težih kliničkih slika, odnosno do pacijenata koji su smješteni na jedinicama intenzivne njege – navela je Bajramović.

Referirajući se na ovu, odnosno raniju fazu postupka, advokatica je kazala kako je, zapravo, Tužilaštvo, u skladu sa zakonskom obavezom, bilo dužno utvrditi sve činjenice i one koje idu na teret, ali i one koje idu u korist svake osumnjičene osobe.

– Mi vjerujemo u neovisnost Suda i vjerujemo da će izvršiti potpuno neovisnu ocjenu svih dokaza, oslobođenu svih pritisaka i donijeti pravičnu odluku – kazala je Bajramović.

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje u predmetu u kojem su pored Fadila Novalića, federalnog premijera, optuženi – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba “F. H. Srebrena malina”, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Radi se o predmetu čiji se akteri terete u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

 

Fena/Informer.ba