BiH Politika Vijesti

Bakir Izetbegović završio posjetu Turskoj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sinoć (31.7.) je okončao dvodnevnu posjetu Turskoj tokom koje je razgovarao sa prdsjednikom Abdulahom Gulom, premijerom Redžepom Taipom Erdoanom i ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutoluom.

Izetbegović se i u Turskoj založio za specijalni status Srebrenice. Izetbegović je, kako prenosi Turski radio, poručio da neće odustati od ideje da Srebrenica, zbog svega što se tokom rata dešavalo u ovom gradu, dobije poseban status.

Srebrenica je specifičan slučaj koji traži specifična rješenja. Život u ovom gradu je u zastoju jer nema prave brige o Srebrenici“, kazao je Izetbegović, podsjećajući da je sličnu ideju iznio i generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonu prilikom nedavne posjete Srebrenici.

Izetbegović se zahvalio turskom narodu zbog podrške koju pruža BiH, osvrnuvši se i na turski kredit od 100 miliona eura za podsticaj održivom povratku.

Taj kredit je izuzetno značajan jer rješava dva bitna problema u BiH, proces povratka koji je u zastoju jer ljudi ne mogu da dobiju posao kad se vrate, a ovo im je šansa da sami kreiraju posao na svom vlastitom zemljištu, a drugo ovo će pokrenuti poljoprivredu u BiH“, rekao je Izetbegović u izjavi koju prenosi BHT.

Od turskih zvaničnika Izetbegović je dobio obećanja da će Turska nastaviti podršku BiH na putu ka NATO-u.

dw.de/Informer.ba