Izdvojeno Svijet Vijesti

Bakterija paralisala Njemačku

Podmukla bakterija EHEC (enterohemoragična ešerihija koli), koja se širi Njemačkom, do sada je u ovoj zemlji prouzrokovala smrt devet žena i jednog muškarca. Epicentar zaraze je u sijevernoj Njemačkoj. U Hamburgu je do subote uveče registrovano 467 slučajeva infekcije, a 46 pacijenata je ozbiljno oboljelo, što znači da je tip bakterije, koju su stručnjaci Instituta „Robert Koh“ (RKI) identifikovali kao Husec 41, izazvao opasan hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), koji posle simptoma, kao što su proliv i krv u stolici, može da dovede do otkazivanja bubrega i smrti.

Pacijenti su podvrgnuti složenom lečenju, to jest zamjeni krvne plazme ili višenedeljnom pročišćavanju krvi na aparatima za dijalizu. Univerzitetska klinika Hamburg-Ependorf (UKE) apelovala je na građane Hamburga da daju krv, jer su rezerve krvne plazme na izmaku, a aparata za dijalizu uskoro više neće biti dovoljno.

Epidemiolozi očekuju da će biti novih žrtava. Od druge nedjelje maja više od 1.000 ljudi zarazilo se veoma opasnom bakterijom, najvjerovatnije preko kontaminiranih krastavaca, ali ni zelena salata i paradajz još nisu isključeni kao mogući prenosioci.

Prema podacima Instituta „Robert Koh“, kod najmanje 276 zaraženih bakterija je izazvala opasan hemolitičko-uremijski sindrom – HUS, a bolest se i dalje širi. Do petka uveče u Nemačkoj je potvrđeno 60 novih slučajeva HUS, što je uobičajeni godišnji prosjek. Nemačke pokrajine iz sata u sat objavljuju podatke o novim slučajevima.

 

Blic/Informer.ba