Region Udarno Vijesti

Balkanski kartel prokrijumčario kokain vrijedan 23 miliona eura

Pripadnici tzv. Balkanskog kartela, koje je hrvatska policija nedavno uhapsila zbog krijumčarenja 360 kilograma kokaina iz Brazila, na evropsko su tržište plasirali “bijeli prah” vrijedan oko 23 miliona eura, procjenjuje hrvatska policija koja je danas s kolegama iz više evropskih zemalja predstavila rezultate akcije “Dogma”.

Jedna od najsloženijih i najdugotrajnijih akcija u borbi protiv krijumčara droge rezultirala je hapšenjem pet pripadnika Balkanskog kartela koji su zaplijenjeni kokain preuzeli u Španiji te još šest hrvatskih državljana za koje je USKOK od splitskog Županijskog suda zatražio da ih zadrži u jednomjesečnom istražnom zatvoru.

“USKOK sumnja da je jedan od uhapšenih okupio zločinačku organizaciju koja je od aprila 2010. do maja ove godine prokrijumčarila najmanje 718 kilograma kokaina”, kazala je zamjenica direktora USKOK-a Natalija Petković. Dodala je da je istraga pokrenuta protiv još četvorice osumnjičenika, no oni nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Osim hrvatskih osumnjičenika dio Kartela zatvoren je u Španiji, čija je policija “Guardia civil” petoricu pripadnika krijumčarskog lanca presrela s kokainom koji su upravo s broda što je doplovio iz Brazila pokušali automobilom odvesti iz luke Valencia.

Inače, akcija traje od kraja 2008. a težište joj je bilo na hrvatske državljane koji su unutar kartela osnovali neovisnu ćeliju. U novembru 2010. otkriveno je da je luka u koju droga treba biti prebačena iz Južne Amerike Valencia pa se u akciju uključuje i španska policija.

Zaplijenjena pošiljka od preko 360 kilograma kokaina, po riječima operativaca koji su vodili akciju, nažalost nije bila prva koja je stigla u Valensiju. Policija je sigurna da je barem još jedna iste veličine uspješno plasirana na narko tržište raznih europskih zemalja.

Posljednja pošiljka praćena je od brazilske luke Santos, gdje je ukrcana na kontejnerski brod MSC LEIGH, no prije Valensije zaustavila se u nekoliko italijanskih luka.

Kada je 300 metarski brod usidren ispred obala Valensije po kokain su gumenim gliserom došli Hrvat i Albanac kojima su članovi posade prebacili 14 torbi u kojima je bilo 368 kilograma kokaina. Krijumčari su potom ‘gumenjakom’ otišli do obale gdje su ih s kombijem i automobilom čekali Srbin i Slovenac, no svi su uhapšeni prije nego što su kokain uspjeli odvesti iz luke.

Nakon hapšenja u Španiji krenuo je i završni dio akcije u Zagrebu, Splitu i Zadru te BiH. Osim nekretnina u Hrvatskoj pretraženi su i stanovi u BiH te poslovni prostori u Češkoj gdje su stolovale fiktivne kompanije preko kojih su krijumčari pokušavali prikriti svoje poslove.

U akciji je sudjelovala i nizozemska policija, a cijeli je slučaj nadgledala američka agencija za borbu protiv droge DEA, čiji je predstavnik Ira Israel posebno pohvalio suradnju s hrvatskom policijom.

Naglasio je da se s međunarodnim lancem krijumčara mogu boriti samo dobro organizirani i umreženi policijski stručnjaci. Načelnik hrvatske kriminalističke policije Vitomir Bijelić dodao je da se nada da će uskoro biti još ovakvih rezultata te istaknuo da je najveća vrijednost “Dogme” odlična saradnja koju je hrvatska policija ostvarila s kolegama i srodnim institucijama iz nekoliko zemalja.

Na konferenciji za novinare su bili i dužnosnici policije iz BiH, Španije te Češke.

 

Fena/Informer.ba