Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Ban Ki-moon ignorira pismo Milorada Dodika

Iz diplomatskih krugova bliskih francuskom ambasadoru u UN-u Gerardu Araudu „Dnevnom avazu“ potvrđeno je da je pismo predsjednika RS Milorada Dodika, u kojem se on generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu žali na izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka, stiglo na neke adrese, ali ga ne žele komentirati.

Međutim, kako Avaz saznaje, svi su izgledi da će i ovo pismo, kao i u prethodnih nekoliko slučajava, kada su vlasti manjeg bh. entiteta pokušale da zaobiđu zvanične diplomatske kanale i diplomatsku poštu pošalju preko Sarajeva, a ne direktno iz Banje Luke, biti tretirano kao i ranije, kao da ga nema.

Nismo dobili nikakvo pismo da ja znam“, rekao je portparol generalnog sekretara UN-a Farhan Halj, koji je podsjetio da diplomatska pošta stiže iz ministarstava vanjskih poslova zemalja članica UN-a putem njihovih misija u New Yorku.

Doznaje se da Misija BiH u New Yorku, niti njen šef, ambasador Ivan Barbalić uopće nemaju uvida u Dodikovo pismo, ali da su se o njemu raspitivali kod nekoliko zemalja, stalnih članica Vijeća sigurnosti (VS), uključujući i Njemačku. Ipak, kopiju nisu dobili ni od koga.

Osim Francuske, kopiju Dodikovog pisma posjeduje i Misija Ruske Federacije u UN-u. Međutim, etablirana diplomatska pravila nalažu da svako pismo iz BiH u UN mora proći zvanični kanal i paraf ambasadora Barbalića. Tek onda pismo bi, uz poseban dopis iz Misije BiH, moglo biti poslato u sekretarijat UN-a, da bi se zatražila distribucija njegovog sadržaja kod ostalih 14 zemalja članica VS. Dodik je, očito, i ovoga puta to želio zaobići.

Njegovo pismo do određenih diplomatskih adresa na East Riveru ipak je stiglo putem jednog visokorangiranog bh. diplomate koji direktno komunicira s kabinetom srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića“, kaže jedan drugi dobro informirani diplomata u UN-u.

Iako je Predsjedništvo BiH zaduženo za vanjsku politiku zemlje, posebnim pravilnikom utvrđeno je da diplomati u misijama BiH u UN-u ne smiju direktno komunicirati s bilo kojim od predsjedničkih kabineta u Sarajevu, nego isključivo putem MVP-a BiH.

Stephane Crouzat, direktor komunikacija francuskog predsjednika VS za maj, koji je „Avazu“ potvrdio prijem pisma, upravo tako i tretira Dodikovu korespondenciju, kao dokument na osnovu kojeg se neće voditi nikakva diskusija o situaciji u BiH kada Inzko sutra podnese svoj redovni izvještaj o situaciji u zemlji.

To, naravno, ne znači da politička šteta zbog paralelne diplomatije ponovno nije načinjena BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH neće doći u New York zbog operativnog zahvata koji je imao, a u Sarajevu, navodno, nisu mogli usaglasiti ko bi ga trebao zamijeniti, tako da ovoga puta neće biti niko od bh. političara, pa će govor iz BiH pročitati ambasador Barbalić.

Do početka ovog vikenda taj govor još nije bio usaglašen, a prvobitna verzija koju je sastavio politički koordinator Misije BiH u Vijeću sigurnosti Miloš Vukašinović vraćena je na doradu i skraćenje.

Iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora u New Yorku saznaje se da je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji početkom naredne sedmice dolazi u UN radi prisustva sjednici VS posvećenoj Kosovu, zatražio sastanak ili radni ručak s bh. ambasadorom u UN-u Ivanom Barbalićem.

Još nema potvrde da će se ovaj sastanak i dogoditi, jer Barbalić ga nije mogao prihvatiti bez odobrenja Sarajeva. No, ono što je sigurno jeste da će Barbalić sutra imati zajednički ručak s visokim predstavnikom Inzkom.

Informer.ba